Αρμονία απ’ την Ινδία

Αρμονία απ’ την Ινδία Αρμονία απ’ την Ινδία

Πώς θα κάνετε το σπίτι σας να εμπνέει ζεστασιά και γαλήνη. Ακολουθήστε τους κανόνες της ινδικής σοφίας και διαμορφώστε ανάλογα τους χώρους και την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Βαστού Σάστρα (Vastu Sastra (Shastra))
Πίσω απ’ αυτές τις μυστηριώδεις λέξεις κρύβεται μια ολόκληρη τέχνη ευεξίας στο ίδιο μας το σπίτι. Δεν πρόκειται για θρησκεία αλλά για επιστήμη. Στα σανσκριτικά (την αρχαία ινδική γλώσσα) σημαίνει «επιστήμη της κατοικίας» και είναι ένα σύνολο κανόνων που επιτρέπουν την καλύτερη χρήση της ενέργειας στις κατοικίες μας ώστε να ευνοείται η ευτυχία και η γαλήνη. Η φιλοσοφία του έχει να κάνει με πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς σε συνδυασμό με τις ενεργειακές γραμμές της γης.

Αρμονία απ’ την ΙνδίαΤο Βαστού διαφοροποιείται κάπως από το «ξαδελφάκι» του το Φενγκ Σούι, που εφαρμόζουν οι Κινέζοι και επιτρέπει στο τσι, στη θετική ενέργεια, να κυκλοφορεί σωστά ώστε να φέρει ευημερία και επιτυχία. Το θέμα δεν είναι πια, η κοινωνική άνοδος με κάθε θυσία, αλλά να ζούμε ευτυχισμένοι, με μια καλύτερη ποιότητα ζωής που να χαρακτηρίζεται από αρμονία και σ’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η ινδική επιστήμη.

Το Βαστού Σάστρα επιβίωσε ανά τους αιώνες και ενώ ξεκίνησε σαν ένας αρχιτεκτονικός οδηγός για ναούς, καθιερώθηκε με την πάροδο των χρόνων και σαν ένας ευρύτερος οδηγός δομής και διακόσμησης, για την ευδαιμονία καθημερινών σπιτιών.

Οι Ινδοί εμπνέονται από τη φύση, τα σχήματα και τις διαστάσεις των φυτών για να κτίσουν και να εξοπλίσουν τους ναούς και τις κατοικίες τους. Εδώ, σημείο εκκίνησης είναι ο συνδυασμός των τριών δυνάμεων που κυριαρχούν στην καρδιά όλων των πραγμάτων αλλά και των ζωντανών όντων: σάτβα, ταμάς και ράζας.

Σάτβα είναι η θετική ροή, η αισιόδοξη, που ανεβάζει το πνεύμα. Χαρακτηρίζεται από τη φωτεινότητα, την αίσθηση ανωτερότητας, την ευχαρίστηση και την διαύγεια. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις και είναι υπεύθυνο για την αντίληψη της γνώσης. Ο θεός που το αντιπροσωπεύει είναι ο Vishnu που φροντίζει για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης.

Ταμάς είναι το σύμβολο του σκότους, της ηρεμίας και του κλεισίματος. Χαρακτηρίζεται από αντίσταση και δυσάρεστα συναισθήματα. Παράγει αναταραχές στη διαδικασία αντίληψης και στις δραστηριότητες του μυαλού. Οδηγεί σε πλάνη, αυταπάτες, λανθασμένα συμπεράσματα, τεμπελιά, απάθεια, υπνηλία. Θεός που το αντιπροσωπεύει είναι ο Rudra, ο θεός της καταστροφής.

Το ράζας, ευνοεί τη δράση. Η ενέργεια που κυκλοφορεί στο σπίτι φορτίζεται με αυτές τις δυνάμεις ανάλογα με τα αντικείμενα που συναντάει και τα χρώματα που βρίσκει. Όλες οι επιθυμίες, οι ευχές και οι φιλοδοξίες είναι αποτέλεσμά του. Θεός Bhramha, της δημιουργίας, είναι αυτός που το χαρακτηρίζει.

vaastu-1

Χρώματα που βοηθούν την αρμονία
Για να «ανοίξετε» το χώρο και να κρατήσετε τη θετική ενέργεια, διαλέξτε τόνους ανοιχτούς και φωτεινούς: βανίλια, πορτοκαλί, σομόν, ώχρα, χρυσαφί… που ταιριάζουν ιδιαίτερα στην είσοδο ή στους χώρους ανάπαυσης όπως το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια. Τα ανοιχτά και φωτεινά χρώματα δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας. Αν πάλι, θέλετε να δώσετε δυναμισμό σε ένα δωμάτιο, βάψτε το κόκκινο ή ζωηρό κίτρινο ή δώστε του μια νότα μπορντό (με μερικές ρίγες για παράδειγμα). Αυτά είναι τα ιδανικά χρώματα για ένα γραφείο ή για έναν εμπορικό χώρο. Αποφύγετέ τα όμως στα υπνοδωμάτια και στους χώρους που συνήθως χαλαρώνετε. Επειδή είναι πολύ έντονα, μπορεί να εμποδίσουν τον ήσυχο ύπνο καθώς επιδρούν στην ψυχολογία μας και προκαλούν υπερδιέγερση.

Η είσοδος: ένα ξεχωριστό δωμάτιο
Οι Ινδοί διαμορφώνουν την κάτοψη του σπιτιού τους με βάση ένα σχέδιο που παριστάνει τον άνθρωπο. Ονομάζεται πουρούσα και σημαίνει «η αρχή της ύπαρξης». Η είσοδος συμβολίζει το στόμα του ανθρώπου. Μια τεράστια είσοδος επιτρέπει τη διείσδυση του πράνα (ανάσα) που δελεάζει τις ευνοϊκές δυνάμεις. Μικρό ή μεγάλο, το χολ πρέπει να είναι πάντα φροντισμένο και να αερίζεται σωστά για να μπορούν να ανανεώνονται οι ενέργειες. Αν τοποθετήσετε εκεί ένα αγαλματίδιο του Γκανές, του θεού που έχει κεφάλι ελέφαντα, θα σας βοηθήσει να λύνετε τα προβλήματα που παρουσιάζονται, θα σας δίνει δύναμη και θα σας προστατεύει. Επίσης λουλούδια, ένας Βούδας, μια σφαίρα ή οποιοδήποτε στρογγυλό αντικείμενο στην είσοδο διαχέει τη θετική δύναμη του σάτβα προς το εσωτερικό του σπιτιού. Επισκέπτες και κάτοικοι θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους στο κατώφλι του σπιτιού και να φοράνε καθαρές κάλτσες.

vaastu-4

Η γλώσσα των λουλουδιών
Στους Ινδούς αρέσει να ρίχνουν πέταλα στα δωμάτιά τους γιατί το στρογγυλό σχήμα τους, το χρώμα τους και η ζωντάνια τους μεταδίδουν παλμικές δονήσεις ζεν. Όμως μην τα αφήνετε πολύ. Όταν ξεραθούν χάνουν μεγάλο μέρος της θετικής τους δύναμης. Τα μπουκέτα από φρέσκα λουλούδια έχουν θέση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Γενικότερα τα φρέσκα φυτά δίνουν ζωντάνια στο χώρο και ενισχύουν το σάτβα. Αποφύγετε τους κάκτους και προτιμήστε φυτά μα στρογγυλές γραμμές που σας προδιαθέτουν θετικά. Αν πρόκειται να δεχθείτε φίλους, βάλτε πέταλα από άσπρα ή ροζ τριαντάφυλλα στο κατώφλι του σπιτιού. Είναι δείγμα καλωσορίσματος, και θα φτιάξουν την ατμόσφαιρα για τη βραδιά σας! Παρομοίως, λουλούδια στο μαξιλάρι του κρεβατιού παρακινούν τους ερωτευμένους!

Ήχοι που διευρύνουν το πνεύμα
Δεν δίνουμε αρκετή σημασία στους ήχους που μας περιβάλλουν. Κατά τους Ινδούς όμως μεταβάλλουν τη συμπεριφορά μας και μπορεί να εμποδίσουν την ευεξία μας. Οι ήχοι ταμάς (δυσάρεστοι) προκαλούν άγχος και συσπάσεις. Σε ένα σπίτι, εκφράζονται με πόρτες που τρίζουν, με βρύσες που στάζουν, με ένα σανίδι που τρίζει, με ένα κακόηχο ξυπνητήρι… Προσπαθήστε να τους αποφύγετε. Αντίθετα, οι ήχοι σάτβα (ευχάριστοι) κατευνάζουν το πνεύμα και ανυψώνουν το ηθικό: το κελάηδισμα των πουλιών, ο ήχος της θάλασσας, η βροχή, η φλογέρα, το βιολί, η άρπα… αλλά και οι καμπάνες. Μη διστάσετε να βάλετε καμπανάκια στην πόρτα του σπιτιού σας. Ένα μικρό σιντριβανάκι με τρεχούμενο νερό χαρίζει ζωτικότητα και ηρεμία. Εναλλακτικά υπάρχουν cd με ήχους της φύσης.

vaastu-3

Το φως και η σημασία του
Αφήνετε ανοιχτές τις κουρτίνες στα βορινά και στα βορειοανατολικά παράθυρα. Έτσι, το φυσικό φως θα επιτρέπει στο πράνα (ανάσα) να περνάει μέσα. Καλό θα ήταν οι χώροι του σπιτιού που περνάτε τις περισσότερες ώρες να έχουν παράθυρα ή μπαλκονόπορτες ώστε να ανανεώνονται οι ενέργειες. Έτσι το ράζας θα κυκλοφορεί χωρίς παρεμβολές και το δυσάρεστο τάμας δεν θα σας απασχολήσει ποτέ. Το γραφείο, η κουζίνα, η τραπεζαρία και η είσοδος πρέπει να είναι καλά φωτισμένα (πιο δυναμικά) προς το ταβάνι. Είναι κυρίαρχοι χώροι του σπιτιού. Στα άλλα δωμάτια, χαμηλώνετε το φωτισμό.

Η ινδική επιστήμη και παράδοση έχει πολλά να προσφέρει καθώς πρόκειται για ένα απόσταγμα αιώνων. Η αρμονία «ουρανού και γης» που επιδίωκαν μπορεί να οδηγήσει σε μια αρμονία του χώρου μας και σε μια βαθύτερη αρμονία της ψυχής μας.

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης