Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώς

Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώς Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώς

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ζωόφιλοι, είναι η υποδοχή στο σπίτι του νέου ζώου από τα κατοικίδια που ήδη ζουν σε αυτό. Οι περιπτώσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, είναι αυτές που αφορούν κυρίως σκύλους και γάτες.

Τα πουλιά δεν παρουσιάζουν καμία δυσκολία, αφού είτε στον ρόλο του παλιού, είτε στον ρόλο του νέου, το μόνο που χρειάζονται είναι να βρίσκονται σε κάποιο σημείο, το οποίο να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα άλλα ζώα. Ο κίνδυνος που διατρέχουν από τα σκυλιά, είναι να τα τρομάξουν ή να πετάξουν κάτω το κλουβί τους, ενώ οι γάτες λόγω πονηριάς και νυχιών μπορούν να προκαλέσουν μοιραία, για τη ζωή των πουλιών, ατυχήματα.

Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώςΑπό κει και πέρα, όταν στο σπίτι μας ζει μια γάτα και θέλουμε να αποκτήσουμε έναν σκύλο, η καλύτερη λύση είναι να πάρουμε ένα κουταβάκι, το οποίο είναι πιθανότερο ότι δεν θα έχει τάσεις επιθετικότητας και δεν θα αναγκάσει έτσι τη γάτα μας να βρεθεί σε θέση άμυνας, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν επικίνδυνο τόσο γι’ αυτήν όσο και για το κουτάβι. Ο τραυματισμός σκύλων, κυρίως στα μάτια, από γάτες μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρός και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώςΑυτό το οποίο είναι σίγουρο, είτε πρόκειται για κουτάβι είτε για ενήλικο σκύλο, είναι ότι τουλάχιστον τις πρώτες μέρες συνύπαρξης παλιού και νέου πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να μην αφήνουμε τα ζώα μόνα τους. Είναι απαραίτητο και πολύ χρήσιμο να βρίσκονται διαρκώς υπό την επιτήρηση μας, όταν είναι μαζί, πρώτον για να μπορούμε να επέμβουμε έγκαιρα αν χρειαστεί και δεύτερον διότι έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη… σχέση τους.

Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώςΑκόμη, μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση, όπου ο σκύλος θα υποδέχεται τη γάτα. Δεδομένου ότι οι σκύλοι γενικά βλέπουν τις γάτες ως θήραμα, η νέα γάτα μας μπορεί να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις, έστω κι αν πρόκειται για ένα μικρό γατάκι.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που προσθέτουμε στη ζωή μας έναν ακόμα σκύλο.

Ο παλιός είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τον νέο ως κάποιον που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στον χώρο του σπιτιού, αλλά και στην καρδιά του αφεντικού…

Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώςΑν, όμως, ο νεοεισερχόμενος είναι ένα μικρό κουτάβι και εμείς με τη συμπεριφορά μας δεν προκαλέσουμε τη ζήλια του παλιού, η γνωριμία τους μπορεί να είναι ακίνδυνη, όπως και η μελλοντική τους συγκατοίκηση.

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι κάθε φυλή σκύλου και γάτας χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία, πολύ περισσότερο δε κάθε ξεχωριστό άτομο. Ετσι, η παρατήρηση και η επιτήρηση των συμπεριφορών παλιών και νέων είναι αναγκαία, για να τους διασφαλίσουμε μια ομαλή συμβίωση.

 

Διαβάστε επίσης