Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σας

Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σας Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σας

Τα έτοιμα έπιπλα κερδίζουν σταθερά έδαφος σε βάρος των παραδοσιακών που γίνονται με παραγγελία. Τα προβλήματα που υπήρχαν στην τοποθέτησή τους λύθηκαν χάρη στη μεγάλη ποικιλία διαστάσεων που προσφέρονται, καθώς και στις δυνατότητες επέκτασής τους.

Τα έπιπλα που πωλούνται από μεγάλα καταστήματα συνήθως χρειάζονται συναρμολόγηση. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως μειονέκτημα, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι, διότι τα τεμάχια από τα οποία αποτελούνται βρίσκονται μέσα σε ασφαλή κιβώτια που επιτρέπουν την εύκολη και ασφαλή μεταφορά τους. Βέβαια, η διαδικασία συναρμολόγησης απαιτεί κάποιο χρόνο, όμως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση να στηθούν όμορφα τα έπιπλα, απαλλαγμένα από γρατσουνιές και χτυπήματα που συμβαίνουν συχνά κατά τη μεταφορά τους.

Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σαςΜέτρηση χώρου
Πριν προβείτε στην αγορά ενός συναρμολογούμενου επίπλου, θα πρέπει να μετρήσετε το χώρο όπου σκοπεύετε να το τοποθετήσετε. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσετε το έπιπλο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σας και θα ανταποκρίνεται στο χώρο που διαθέτετε. Είναι βέβαια πολύ απίθανο να πετύχετε το απόλυτο, δηλαδή αυτό που θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε κάθε εκατοστό του διαθέσιμου χώρου, όπως θα μπορούσε να γίνει με τα έπιπλα παραγγελίας, όμως για αντάλλαγμα θα έχετε έπιπλα άμεσα διαθέσιμα και πιο φτηνά από τα προηγούμενα. Αναζητήστε λοιπόν έπιπλα που θα βρίσκονται κοντά στις διαστάσεις του χώρου σας, δίνοντας βαρύτητα στο μήκος και στο βάθος παρά στο ύψος.

Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σαςΤα εργαλεία
Ένα σετ κατσαβιδιών, ένα σετ κλειδιά άλεν, ένα μέτρο, μία πένσα, ένα σφυράκι και ένα δράπανο είναι εργαλεία αρκετά για κάθε συναρμολόγηση. Βίδες, παξιμάδια, γωνίες, τακάκια, καβίλιες και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη συναρμολόγηση βρίσκονται μέσα στη συσκευασία τους και αν παρά ταύτα λείπουν μερικά από αυτά, θα πρέπει να τα ζητήσετε από το κατάστημα που τα αγοράσατε. Στην περίπτωση που σκοπεύετε να συναρμολογήσετε πολλά έπιπλα, καλό είναι να προμηθευτείτε και ένα επαναφορτιζόμενο ηλεκτρικό κατσαβίδι -θα το βρείτε σε λογική τιμή- με το οποίο θα κάνετε ξεκούραστα τις δουλειές σας.

Πώς θα ξεκινήσετε
Το πρώτο σας βήμα είναι να δημιουργήσετε άφθονο ελεύθερο χώρο, ώστε να ανοίξετε τις συσκευασίες και να αδειάσετε το περιεχόμενο τους. Στη συνέχεια θα αναζητήσετε το σχέδιο οδηγιών και θα το μελετήσετε με την ησυχία σας, παρατηρώντας ταυτόχρονα τα τεμάχια του επίπλου μέχρι να καταλάβετε τι είναι το καθένα από αυτά. Αφού ήδη ξεχωρίσατε τα κομμάτια του επίπλου και βρήκατε αυτό με το οποίο θα ξεκινήσετε, απομακρύνετε αυτά που θα τα τοποθετηθούν στο τέλος για να μη σας είναι εμπόδιο.

Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σαςΤι θα προσέξετε
Τα κομμάτια πρέπει να εφάπτονται τέλεια μεταξύ τους χωρίς βίαιες κινήσεις και αν κάποιο από αυτά δεν εφαρμόζει άψογα, τότε σίγουρα έγινε κάποιο λάθος και θα πρέπει να το ξαναμελετήσετε. Λάθος εφαρμογή υπάρχει και στις περιπτώσεις εκείνες όπου χρειάζονται χτυπήματα με το σφυρί για να «κάτσει» ένα κομμάτι. Γι’ αυτό μη βαράτε άσκοπα, το μόνο που θα πετύχετε είναι να το καταστρέψετε. Κάποιο λάθος έχει γίνει και όταν εμφανίζονται χάσματα μεταξύ δύο κομματιών ή όταν υπάρχει κάποια, έστω και μικρή, απόκλιση μεταξύ τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τα αποσυναρμολογήσετε και να επαναλάβετε προσεκτικά τη διαδικασία διαβάζοντας σχολαστικά το σχέδιο.

Στερέωση των επίπλων
Πώς να συναρμολογήσετε τα έπιπλά σαςΤα ψηλά έπιπλα, όπως οι βιβλιοθήκες για παράδειγμα, θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να στερεωθούν στον τοίχο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό αυτό, όμως η συμπεριφορά των παιδιών είναι απρόβλεπτη και έχει δυστυχώς συμβεί να τραυματιστούν σοβαρά μερικά παιδιά από πτώση ψηλών επίπλων. Τη στερέωση θα την πετύχετε χρησιμοποιώντας μικρές γωνίες ή ανθεκτικές ταινίες που θα τις στερεώσετε από τη μια πλευρά στο έπιπλο και από την άλλη στον τοίχο. Για τη δουλειά αυτή θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα δράπανο με το οποίο θα ανοίξετε τις τρύπες στον τοίχο.

Προσοχή
– Να αποφεύγετε να χτυπάτε τις επιφάνειες του ξύλου με σφυρί για να εφαρμόσουν, και όταν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, φροντίστε να απλώσετε στο σημείο που θα κτυπήσετε ένα χοντρό πανί για να μην πληγώσετε το έπιπλο.
– Μην ξεκινήσετε μόνοι σας τη συναρμολόγηση στις τάβλες και στα άλλα μεγάλα κομμάτια, θα χρειαστείτε τη βοήθεια και δεύτερου ατόμου.
– Βιδώστε ή σφίξτε γερά τις βίδες ή τα μπουλόνια για να είναι σταθερά, ακόμη και όταν τοποθετήσετε σε αυτά βαριά αντικείμενα.
– Μη βιάζεστε ποτέ να τελειώσετε. Κάντε τη δουλειά αργά και μεθοδικά: πρώτον για να μην κάνετε λάθη και δεύτερον για να μην προκαλέσετε σημάδια στα έπιπλα.

 

Διαβάστε επίσης