Πώς να ράψετε ένα κουμπί

Πώς να ράψετε ένα κουμπί Πώς να ράψετε ένα κουμπί

Αν -λέμε αν- έπρεπε να δώσετε εξετάσεις σαν νοικοκυρά, ξέρετε ποιο θα ήταν ένα από τα βασικά τεστ; Το ράψιμο ενός κουμπιού. Η έκφραση «ούτε ένα κουμπί δεν ξέρει να ράψει» δεν είναι καθόλου τιμητική και σίγουρα δεν θα θέλατε να αφορά εσάς έστω κι αν είστε εκκολαπτόμενη νοικοκυρά.

Αν κόπηκε ή ξηλώθηκε ένα κουμπί σας λοιπόν, δεν χρειάζεται ούτε στεναχώρια ούτε φόβο για να επανέλθει στην θέση του. Πάρτε βελόνα και κλωστή και ακολουθώντας τις παρακάτω απλές οδηγίες βήμα προς βήμα «βάλτε το κουμπί στη θέση του».

Οδηγίες
Πώς να ράψετε ένα κουμπί1. Αν το αυθεντικό κουμπί έχει εξαφανιστεί, διαλέξτε ένα άλλο. Κοιτάξτε πρώτα στο εσωτερικό πλαϊνό του ρούχου, όπου συχνά οι εταιρείες κατασκευής ενδυμάτων τοποθετούν ένα εφεδρικό κουμπί. Αν αυτή η εξερεύνηση αποβεί άκαρπη, χρησιμοποιήστε ένα άλλο που να ταιριάζει στο μέγεθος και το χρώμα του χαμένου κουμπιού σας.

2. Η κλωστή που θα διαλέξετε φροντίστε να ταιριάζει με το χρώμα της κλωστής των υπόλοιπων κουμπιών ή με το χρώμα του κουμπιού ή με το χρώμα του υφάσματος.

3. Κόψτε ένα κομμάτι κλωστής 50 εκατοστών περίπου (από την άκρη του μεσαίου δαχτύλου σας μέχρι τον αγκώνα).

4. Βάλτε την κλωστή στη βελόνα, περνώντας την αρχή της κλωστής μέσα από την τρύπα στην άκρη της βελόνας.

5. Αφού έχετε περάσει την κλωστή από το κεφάλι της βελόνας, μετακινήστε τη βελόνα στο κέντρο της κλωστής και διπλώστε την κλωστή στη μέση. Στο σημείο όπου συναντιούνται τα δύο άκρα της κλωστής δέστε ένα κόμπο, πιάνοντας και τα δύο άκρα μαζί. Κάντε έναν επιπλέον κόμπο, ώστε η άκρη σας να έχει διπλή ασφάλεια. Η κλωστή σας είναι πανέτοιμη και σε αναμονή για το επερχόμενο ράψιμο του κουμπιού σας.

6. Τοποθετήστε το κουμπί επάνω στο ύφασμα, στο σημείο ακριβώς που σκοπεύετε να το ράψετε. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σπιρτόξυλο ή μια οδοντογλυφίδα ανάμεσα στο κουμπί και στο ύφασμα για να αφήσετε την απαιτούμε απόσταση ανάμεσά τους, καθώς ράβετε το κουμπί.

Πώς να ράψετε ένα κουμπί 7. Ξεκινώντας από το κάτω μέρος του υφάσματος, σπρώξτε τη βελόνα προς τα πάνω, διαπερνώντας το ύφασμα και μία από τις τρύπες του κουμπιού. Τραβήξτε τη βελόνα ώστε να περάσει όλο το μήκος της κλωστής, μέχρι ο κόμπος να σκαλώσει στο ύφασμα. (Εικόνα 1)

8. Τώρα κρατήστε τη βελόνα με τη μύτη προς τα κάτω, πάνω από την άλλη τρύπα του κουμπιού. Σπρώξτε τη βελόνα προς τα κάτω ώστε να περάσει μέσα από τη δεύτερη τρύπα του κουμπιού και μέσα από το ύφασμα και τραβήξτε τη βελόνα μέχρι να περάσει όλη η κλωστή. (Εικόνα 2)

Πώς να ράψετε ένα κουμπί 9. Επαναλάβετε τα βήματα 7 και 8 τρεις φορές, πηγαίνοντας πάνω και κάτω τη βελόνα ενώ την περνάτε μέσα από το ύφασμα και το κουμπί, το κουμπί και το ύφασμα, ώστε πολλαπλές κλωστές να περνούν μέσα από τις τρύπες του κουμπιού, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητά του.

10. Τελειώστε με τη βελόνα να βρίσκεται στην πλευρά του υφάσματος και σχηματίστε έναν κόμπο. Διπλός κόμπος – μεγαλύτερη ασφάλεια. (Εικόνα 3)

Συμβουλές:
Το κουμπί σας μπορεί να έχει δύο ή τέσσερις τρύπες ή μπορεί να συνδέεται από κάτω με αγκράφα – τα βήματα παραμένουν τα ίδια.

Υγράνετε την άκρη της κλωστής με τη γλώσσα σας, προτού περάσετε την κλωστή στη βελόνα – αυτό θα την κάνει πιο σκληρή και έτσι θα περάσει ευκολότερα μέσα από το κεφάλι της βελόνας.

Αφού τελειώσετε με το πέρασμα της κλωστής μέσα από τις τρύπες, τυλίξτε το νήμα δύο ή τρεις φορές γύρω από το τμήμα της κλωστής που βρίσκεται μεταξύ του κουμπιού και του υφάσματος (αφού αφαιρέσετε την οδοντογλυφίδα) για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη σταθερότητα πριν κάνετε τον κόμπο.

Αν πάλι το κουμπί σας είναι ένα από εκείνα τα όμορφα μεταλλικά κουμπιά που σπάζουν τις κλωστές που τα κρατούν, δοκιμάστε να το ράψετε με οδοντικό νήμα!

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης