Χάμστερ: Ιδανικό κατοικίδιο για τα παιδιά αλλά με κρυφούς κινδύνους

Χάμστερ: Ιδανικό κατοικίδιο για τα παιδιά αλλά με κρυφούς κινδύνους Χάμστερ: Ιδανικό κατοικίδιο για τα παιδιά αλλά με κρυφούς κινδύνους

Τα χάμστερ αποτελούν δημοφιλές δώρο για τα παιδιά, ωστόσο, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πριν προχωρήσουμε στην απόκτησή τους.

Η επιλογή του κατάλληλου κατοικίδιου για ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ανεξαρτήτως από τις δικές μας προτιμήσεις, τα παιδιά έχουν συνήθως τη δική τους ατζέντα, η οποία διαφέρει κατά πολύ από τη δική μας. Πριν προχωρήσετε λοιπόν με την προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, φροντίστε να ενημερωθείτε επαρκώς για τον χαρακτήρα του κάθε ζώου, τις ανάγκες του και τη συμβατότητά του με την προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού. Σε γενικές γραμμές, τα χάμστερ αποτελούν δημοφιλές δώρο για τα παιδιά, καθώς είναι μικρά, ήσυχα και οικονομικά. Ωστόσο, εκτός από πλεονεκτήματα, δεν υστερούν και σε μειονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να συνυπολογίσουμε πριν προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε αγορά.

Πλεονεκτήματα:

Δεν είναι λίγοι οι λόγοι για τους οποίους τα χάμστερ αποτελούν ιδανική επιλογή κατοικιδίου για τα παιδιά μας. Είναι ζωάκια αρκετά οικονομικά τόσο αναφορικά με την αγορά όσο και με τη συντήρησή τους και έχουν μέγεθος που δεν τρομάζει, ούτε «απειλεί» το παιδί. Συν τοις άλλοις, το μέγεθός τους βοηθάει σε περιπτώσεις έλλειψης χώρου, καθώς δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα εκατοστά για τη φιλοξενία ενός κλουβιού. Πρόκειται για κατοικίδια ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά, αφού η μαλακή φουντωτή τους εμφάνιση προσφέρεται για τη μικρή παιδική αγκαλιά και τα παιχνίδια τους μπορούν να γίνουν από διασκεδαστικά έως αστεία. Επιπλέον, δεν χρειάζονται παρά την ελάχιστη φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει τη στέγασή τους, το φαγητό και το νερό τους, μερικά παιχνίδια και βεβαίως, καθημερινό καθάρισμα του κλουβιού και αλλαγή του νερού τους με φρέσκο.

Μειονεκτήματα:

Σε γενικές γραμμές, τα χάμστερ έχουν μικρή διάρκεια ζωής και είναι νυκτόβια ζώα, τα οποία συχνά δαγκώνουν και μασάνε τα πάντα που θα βρουν μπροστά τους. Επιπλέον, είναι από τα ζώα που εύκολα θα «δραπετεύσουν» από το κλουβί τους χωρίς να τα πάρετε χαμπάρι, και θα ουρήσουν εκτός του χώρου τους (σημειωτέον ότι τα ούρα των αρσενικών έχουν ιδιαίτερα έντονη, δυσάρεστη οσμή).

Τα χάμστερ δεν συνίστανται για παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς η νυχτερινή τους δραστηριότητα είναι πιθανόν να «ξεσηκώνει» τα μικρά σας βλαστάρια, τα οποία σίγουρα θα καταλήξουν με δαγκωνιές εάν τα ξυπνήσουν απότομα μέσα στην ημέρα ή τα σηκώσουν χωρίς προσοχή. Πρόκειται για «εύθραυστα» ζώα που χρειάζονται πολλή προσοχή στο χειρισμό, κάτι που τα πολύ μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Το βασικότερο όλων όμως είναι ότι τα χάμστερ μπορούν να είναι φορείς επικίνδυνων βακτηριδίων τα οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μολύνσεις στα μικρά παιδιά, τα οποία δύσκολα θα τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ακόμα τόσο ολοκληρωμένο όσο αυτό ενός ενήλικα.

Διαβάστε επίσης