Υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά με προσοχή

Υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά με προσοχή Υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά με προσοχή

Ένα δημοφιλές χόμπι, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το υποβρύχιο ψάρεμα. Ένα χόμπι που μπορεί να προσφέρει εμπειρίες, μόνο όταν γίνεται με ασφάλεια και προσοχή.

Γι’ αυτό το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε οδηγίες και απαγορεύσεις για το υποβρύχιο ψάρεμα, που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι όσοι στην περιοχή μας ασχολούνται με αυτό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: 

Αν έχει δύσει ο ήλιος, απαγορεύεται να ψαρέψεις με ψαροντούφεκο μέχρι να ανατείλει ξανά.
Μην ψαρέψεις με ψαροντούφεκο αν δεν έχεις συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας σου.
Μην ψαρεύεις σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.

Μην ψαρεύεις σε περιοχές όπου υπάρχουν:

Λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και δίχτυα με εμφανή σήμανση. Αγκυροβολημένα πλοία. Θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και είσοδοι- έξοδοι λιμανιών ή αγκυροβολίων. Μη χρησιμοποιείς καμάκι, που η εκτοξευτική δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος. Μη χρησιμοποιείς δίχτυα. Μη χρησιμοποιείς υποβρύχιο φως. Όταν είσαι σε κατάδυση να φέρεις έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου, ο οποίος να φέρει μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός υπό κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων. Κινήσου εκ του ασφαλούς.

Απόφευγε παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες, όσον αφορά το βάθος, τον χρόνο κατάδυσης, τις επικίνδυνες περιοχές σπηλιές, τα ρεύματα κ.λπ.

Φρόντισε ώστε ο χρόνος ανάδυσης σου να είναι υπερεπαρκής. Εκτός του βάθους και της κόπωσης, έχε υπόψη σου σε τι δυσχερή κατάσταση μπορεί να επέλθεις εξαιτίας των βαρών που φέρνεις στη μέση σου (εφ’ όσον φοράς βάρη). Αποφάσισες να βγεις έξω στην ακτή; Αφόπλισε το ψαροντούφεκο! Μην ανελκύεις από το βυθό αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. Αν ανακαλύψεις τέτοια αντικείμενα, ειδοποίησε τη Λιμενική Αρχή. Καλό είναι να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Μην παθιάζεσαι. Η επιδίωξή σου να μην χάσεις κάποιο ψάρι, μπορεί ν’ αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σου έως και την ίδια σου τη ζωή!

Διαβάστε επίσης