Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από τη γρίπη

Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από τη γρίπη Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από τη γρίπη

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατέψετε τους λιλιπούτειους της οικογένειας από τη γρίπη, ώστε να αποφύγουν ταλαιπωρία και κυρίως σοβαρές επιπλοκές, που θα επιβαρύνουν την υγεία τους;

Από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στη γρίπη, που λόγω και της κακοκαιρίας  θεωρείται ότι επανακάμπτει, είναι τα βρέφη και γενικότερα τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών. Κι αυτό επειδή όταν νοσούν από γρίπη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως πνευμονία, αφυδάτωση αλλά και επιδείνωση χρόνιων σοβαρών παθήσεων όπως άσθμα ή καρδιακή νόσο, εγκεφαλίτιδα, φλεγμονές των βλεννογόνων και των αυτιών.

Πώς  όμως μπορείτε να προστατέψετε τους λιλιπούτειους της οικογένειας από τη γρίπη, ώστε να αποφύγουν ταλαιπωρία και κυρίως σοβαρές επιπλοκές, που θα επιβαρύνουν την υγεία τους;

Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της γρίπης αλλά καθώς είναι πολύ μικρά για να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, σημαντικό είναι να μην νοσήσουν εκείνοι που ζουν μαζί τους ή τα φροντίζουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Αν έχετε στην οικογένεια ή φροντίζετε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών καλό είναι να εμβολιαστείτε, ακόμη και σήμερα.

Έτσι ή αλλιώς κρατηθείτε εσείς και τα βρέφη σας μακριά από ανθρώπους που νοσούν.

Αν κολλήσετε γρίπη εσείς αποφύγετε να πάτε στο γραφείο.

Απολυμαίνετε και καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με αυτούς που νοσούν.

Παράλληλα λαμβάνετε καθημερινά μέτρα πρόληψης όπως να καλύπτετε το πρόσωπο όταν βήχετε και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Επίσης, πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από κάθε φτάρνισμα ή βήχα. Αν δεν υπάρχει κοντά νερό χρησιμοποιήστε αντισηπτικό υγρό με οινόπνευμα.

Αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη, στόμα αφού έτσι διασπείρετε τον ιό της γρίπης.

Προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο της επαφής σας με το βρέφος στα απολύτως απαραίτητα έχοντας πρώτα πλύνει καλά τα χέρια σας και καλύψει το πρόσωπό σας με μάσκα.

Αερίζετε 2-3 φορές το σπίτι και διατηρείστε τα μέτρα προφύλαξης 5-7 ημέρες ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Επισκεφτείτε τον ιατρό σας για έλεγχο.

Σε περίπτωση που νοσήσει το παιδί αποφύγετε να το στείλετε στον παιδικό σταθμό κ.ο.κ

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο και ενημερώστε τον για την κατάσταση του παιδιού, ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της υγείας του και να παρέμβει εφόσον χρειαστεί.

Να θυμάστε ότι τα αντιικά φάρμακα, που μπορούν να κάνουν την ασθένεια ηπιότερη και συντομότερη είναι διαφορετικά από τα αντιβιοτικά φάρμακα και χρειάζονται απαραίτητα συνταγή γιατρού.

Επίσης είναι σημαντικό να δοθούν νωρίς, τις πρώτες ώρες έως δύο ημέρες των συμπτωμάτων, τόσο στα μικρά παιδιά που νοσούν, όσο και σε ασθενείς με βαριά εικόνα, με χρόνιες ασθένειες, άνω των 65 ετών και εγκύους.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, βήχας, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ρινική καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, ρίγη, καταβολή δυνάμεων. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί εμετός και διάρροια.

Διαβάστε επίσης