Οδηγώντας: Ασφάλεια στα απρόοπτα του δρόμου

Οδήγηση Ασφάλεια στα απρόοπτα του δρόμου Οδηγώντας: Ασφάλεια στα απρόοπτα του δρόμου

Βασικά θέλουν να ξέρουμε να οδηγούμε. Όμως, το μόνο που κάνουν είναι να λένε τα χίλια μύρια παράπονα για τις γυναίκες οδηγούς.

Και ναι, οδηγούμε! Σχεδόν όλες πια ξέρουμε να οδηγούμε. Μάθαμε, για να πηγαίνουμε τα παιδιά στο φροντιστήριο ή στο γιατρό, για να τα πηγαίνουμε για μπάνιο το καλοκαίρι, για να κουβαλάμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ . . . έλα όμως που στην πορεία μας άρεσε και τώρα το διασκεδάζουμε κιόλας. Και μας αρέσει να κάνουμε ταξίδια οδηγώντας. Είναι ωραία η ελευθερία!

Είναι αλήθεια όμως ότι στα τεχνικά θέματα και στα απρόοπτα δεν είμαστε και τόσο καλές. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα συχνότερα απρόοπτα και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Ξαφνικές στροφές σε δρόμους υψηλής ταχύτητας
Φρενάρουμε ελαφρά πριν να μπούμε στη στροφή, δεν φρενάρουμε ποτέ στην κορυφή της στροφής. Επίσης, δεν πατάμε απότομα το γκάζι στην κορυφή της στροφής γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο.

Προσπεράσεις
Όταν μας προσπερνά κάποιος, διατηρούμε σταθερή την ταχύτητά μας, ούτε επιταχύνουμε ούτε επιβραδύνουμε. Κι ούτε κάνουμε απότομα δεξιά για να διευκολύνουμε τον πίσω οδηγό. Αν πρέπει να του κάνουμε χώρο το κάνουμε αφού πρώτα ελέγξουμε πίσω μας από τον καθρέπτη.

Όταν προσπερνάμε εμείς, το κάνουμε γρήγορα, κυρίως όταν το όχημα που προσπερνάμε είναι μεγάλο. Ο σκοπός είναι να μείνουμε στο αντίθετο ρεύμα όσο το δυνατόν λιγότερο. Ελέγχουμε προσεκτικά το αντίθετο ρεύμα, πλησιάζουμε το προπορευόμενο αυτοκίνητο, κατεβάζουμε ταχύτητα, βγάζουμε φλας, ελέγχουμε πίσω μας από τους καθρέπτες και προσπερνάμε. Ξαναμπαίνουμε στο ρεύμα μας όταν έχουμε εξασφαλίσει απόσταση ασφαλείας από το αυτοκίνητο που προσπεράσαμε έτσι ώστε να αφήσουμε χώρο να μπουν και οι άλλοι οδηγοί που πιθανόν προσπερνάνε πίσω από μας. Και βέβαια πάλι βγάζουμε φλας.

Αν δείτε κάποιο αυτοκίνητο από την αντίθετη κατεύθυνση να μπαίνει στο ρεύμα σας για να προσπεράσει, κρατήστε την ψυχραιμία σας και μειώστε ταχύτητα ώστε να του αφήσετε το χρόνο να περάσει. Αν έχετε περιθώριο κάντε λίγο δεξιά ώστε να τον αποφύγετε. Μπορείτε να τον βρίζετε όσο θέλετε, το θέμα είναι ότι το ατύχημα θα το έχετε αποφύγει.

Ζώα στο δρόμο
Αν ξαφνικά δούμε ένα ζώο να περνά μπροστά μας προσπαθούμε, αν έχουμε το χρόνο, να το αποφύγουμε χωρίς όμως να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Ψυχραιμία! Ελέγχουμε αμέσως από τους καθρέπτες τα πίσω αυτοκίνητα, κατεβάζουμε ταχύτητα, φρενάρουμε με απαλές κινήσεις και προσπαθούμε να το αποφύγουμε χωρίς να μπούμε στο αντίθετο ρεύμα και χωρίς να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ένα αυτοκίνητο που φρενάρει ξαφνικά, όταν κινείται με μεγάλη ταχύτητα. θέλει τέχνη και τεχνική για να διατηρήσει την πορεία του. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το αποφύγετε, κόψτε ταχύτητα όσο περισσότερο μπορείτε. Τι να κάνουμε, συμβαίνουν κι αυτά. Αν τελικά το χτυπήσετε και ο δρόμος το επιτρέπει, σταματήστε δεξιά με τα αλάρμ και τραβήξτε το χτυπημένο ζώο εκτός οδοστρώματος. Ειδοποιήστε και τη φιλοζωική για να περιθάλψουν το ζώο.

Έργα
Αχ αυτά τα έργα, ξεφυτρώνουν από το πουθενά και τις πιο πολλές φορές η σήμανση είναι τόσο κακή, που τα σημεία αυτά είναι πραγματικές καρμανιόλες. Ελαττώστε ταχύτητα, πατώντας απαλά το φρένο και κατεβάζοντας ταχύτητα.

Αν χρειαστεί να μειώσετε ξαφνικά ταχύτητα
Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να μειώσετε απότομα ταχύτητα (π.χ. ατύχημα μπροστά σας) και κινείστε σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, πατήστε πολλές φορές το φρένο, ώστε να σας δει ο πίσω οδηγός έγκαιρα και να μειώσει κι εκείνος ταχύτητα. Αν υπάρχει κίνδυνος, ανάψτε τα αλάρμ εν κινήσει, ώστε ο πίσω οδηγός να καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει.

Βροχή
Όταν βρέχει το οδόστρωμα γλιστράει. Όλες μας οι κινήσεις πρέπει να είναι πιο απαλές. Το απότομο φρενάρισμα σε στεγνό και βρεγμένο δρόμο έχει τεράστια διαφορά στο πως θα συμπεριφερθεί το αυτοκίνητο. Κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από τα αυτοκίνητα που προπορεύονται.

Λιμνούλες στο δρόμο
Αποφεύγετε, αν έχετε επιλογή, τα σημεία όπου λιμνάζουν νερά. Αφενός γιατί δεν βλέπετε αν κάτω από το νερό υπάρχει μία τεράστια λακκούβα κι αφετέρου γιατί περνώντας με ταχύτητα μέσα από το νερό τα ελαστικά (το πέλμα) θα γεμίσει νερό και θα χάσει την πρόσφυσή του στο δρόμο (υδρολίσθηση). Άρα δεν μπορείτε να φρενάρετε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μειώστε σταδιακά την ταχύτητά σας χωρίς να αφήσετε απότομα το γκάζι και κρατήστε σταθερή πορεία.

Πάγος
Δεν μας συμβαίνει συχνά αλλά μία που τα τελευταία χρόνια οι χαμηλές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο χαμηλές, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν οδηγείτε τις ώρες του παγετού (αργά τη νύχτα μέχρι νωρίς το πρωί). Όταν περνάτε από σημεία που μπορεί να έχουν πάγο (π.χ. δεν τα πιάνει ο ήλιος ή τρέχουν νερά) μειώστε ταχύτητα πριν να φτάσετε στο επικίνδυνο σημείο. Περάστε διατηρώντας σταθερή ταχύτητα. Μην πατήσετε ούτε γκάζι ούτε φρένο. Μέρες με χιόνι και ολικό παγετό, καλύτερα να μην μετακινηθείτε εκτός κι αν χρησιμοποιείτε αλυσίδες.

Ζώνες Ασφαλείας

Ζώνες Ασφαλείας

Ζώνες Ασφαλείας
Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας και απαιτήστε να κάνουν το ίδιο και οι συνεπιβάτες σας. Στο κάτω κάτω εσείς οδηγείτε, εσείς είστε το αφεντικό. Και έχετε και την ευθύνη τους.

Στάσεις
Μην σταματάτε στη δεξιά άκρη του δρόμου ή πάνω σε στροφές. Μειώνετε την ορατότητα των οδηγών που περνούν και μπορεί να προκαλέσετε ατύχημα. Αν πρέπει να σταματήσετε, περιμένετε να φτάσετε σε κάποιον από τους ειδικούς χώρους στάθμευσης. Αν πάλι σταματήσετε κάπου λόγω βλάβης, ανάψτε τα αλάρμ και τοποθετήστε το ειδικό τρίγωνο σε μεγάλη απόσταση από το αυτοκίνητό σας (όχι λιγότερο από 10 μέτρα) ώστε να προειδοποιούνται τα αυτοκίνητα που ακολουθούν.

Φώτα
Όταν οδηγείτε τη νύχτα, μην οδηγείτε με τους προβολείς, αν υπάρχουν αυτοκίνητα μπροστά σας ή στο αντίθετο ρεύμα. Αν χρειάζεστε τους προβολείς, ανάψτε τους, αλλά μόλις δείτε αυτοκίνητο να πλησιάζει κλείστε τούς προβολείς και συνεχίστε με τα φώτα πορείας.

Ανάβετε τα μικρά φώτα την ημέρα, όταν βρέχει ή έχει συννεφιά. Σε περίπτωση ομίχλης, οι προβολείς δεν θα σας βοηθήσουν. Ανάψτε τα φώτα ομίχλης ή αν δεν έχετε, προτιμήστε τα φώτα πορείας.

Ανάβετε φώτα όταν περνάτε από τούνελ, ακόμα κι αν το τούνελ φωτίζεται και βγάζετε τα γυαλιά ηλίου μπαίνοντας σε τούνελ.

Λωρίδες κυκλοφορίας
Μπορείτε να κινήστε με όποια ταχύτητα θέλετε αρκεί να βρίσκεστε στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας. Μην κινείστε στην αριστερή ή τη μεσαία λωρίδα αν πάτε με 80 χιλιόμετρα την ώρα, προτιμήστε τη δεξιά. Άσε που τις περισσότερες φορές η δεξιά είναι άδεια (Έλληνες! γιοί του ανέμου όλοι μας) και θα φτάσετε πιο γρήγορα ακόμα και με τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν βρίσκεστε στην αριστερή και δείτε κάποιο αυτοκίνητο πίσω σας να πλησιάζει με ταχύτητα, να σας αναβοσβήνει τα φώτα ή να έχει το αριστερό φλας αναμμένο, βγάλτε δεξί φλας και στην πρώτη ευκαιρία μπείτε στη μεσαία λωρίδα. Αφήστε τους γρήγορους να πάνε γρήγορα.

Οδηγείτε πάντα σε εκείνη την ταχύτητα που σας κάνει να νιώθετε ότι μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Και επειδή τα αυτοκίνητα επιταχύνουν πολύ πιο γρήγορα από όσο συνειδητοποιούμε, κοιτάζετε που και που το κοντέρ.

Μην αφαιρείστε
Η προσοχή σας πρέπει να είναι 100% στο δρόμο όταν οδηγείτε. Μην ακούτε τη μουσική στη διαπασών ώστε να διατηρείτε επαφή με τους ήχους του δρόμου και του ίδιου σας του αυτοκινήτου. Και μη μιλάτε στο κινητό όταν οδηγείτε, αν πρέπει να το κάνετε χρησιμοποιείστε το hands free.

Τα παιδιά πάντα στο πίσω κάθισμα

Τα παιδιά πάντα στο πίσω κάθισμα

Παιδιά
Τα παιδιά πάντα στο πίσω κάθισμα και δεμένα ή τα μικρότερα παιδιά στο ειδικό καρεκλάκι. Αν είστε μόνη σας με ένα μωρό, φροντίστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στα πράγματα που πιθανόν να χρειαστείτε στη διαδρομή. Βάλτε τα σε σημείο που να μπορείτε να τα πιάσετε χωρίς να χρειαστεί να κοιτάξετε. Η κενή θέση του συνοδηγού είναι ιδανική θέση για να αφήσετε το μπιμπερό με το γάλα, το ποτηράκι του νερού ή τα μπισκότα.

Ταξίδι
Πριν από ταξίδια ελέγξτε τον αέρα στα ελαστικά και τη ρεζέρβα. Ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες κι αν χρειαστεί αντικαταστήστε τα λαστιχάκια τους. Καθαρίστε καλά τα τζάμια μέσα κι έξω. Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού, το νερό του ψυγείου και το νερό για τα τζάμια. Και ελέγξτε τις φωτεινές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων πριν ξεκινήσετε. Εννοείται ότι έχετε κάνει σέρβις όταν έπρεπε, αν όχι, κάντε το πριν ξεκινήσετε για ταξίδι.

Βάλτε κάπου πρόχειρα κέρματα για τα διόδια ώστε να μην αφαιρεθείτε ψάχνοντας για ψιλά εν κινήσει.

Αν οδηγείτε μόνη

Αν οδηγείτε μόνη

Αν οδηγείτε μόνη
Κρατάτε το αυτοκίνητο κλειδωμένο, μην βάζετε την τσάντα σε εμφανές σημείο, προτιμήστε να την βάλετε κάτω από την θέση σας ή πίσω από την θέση του συνοδηγού. Αν έχετε ψώνια, βάλτε τα στο πορτ παγκάζ κι όχι στο πίσω κάθισμα. Τη νύχτα προτιμάτε να παρκάρετε σε φωτεινά σημεία του δρόμου και έχετε τα κλειδιά του σπιτιού στο χέρι σας πριν βγείτε από το αυτοκίνητο. Επίσης, αν πάτε να ξεπαρκάρετε τη νύχτα, έχετε το κλειδί του αυτοκινήτου στο χέρι σας ώστε να μην καθυστερήσετε ψάχνοντας την τσάντα ή τις τσέπες σας.

Αν κάποιος στο δρόμο σας σταματήσει ζητώντας βοήθεια μην βγείτε από το αυτοκίνητο. Προτιμήστε να χρησιμοποιείστε το τηλέφωνό σας για να καλέσετε βοήθεια.

Κάντε μία συνδρομή σε εταιρεία οδικής βοήθειας. Μπορεί να μην τη χρειαστείτε ποτέ, όμως τι γίνεται αν μείνετε από βλάβη στην ερημιά μέσα στη νύχτα;

Αυτά τα ολίγα, το ξέρω ότι τα ξέρετε, αλλά καλό είναι να τα θυμόμαστε που και που. Και σε τελική ανάλυση, κάποτε θα το χωνέψουν όλοι ότι οι γυναίκες μπορούμε να οδηγούμε θαυμάσια και μάλιστα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Άντε λοιπόν σωφερίνες μου, καλά μας ταξίδια!

 

Διαβάστε επίσης