Πώς να καθαρίζετε, να πλένετε και να στεγνώνετε σωστά τις κουρτίνες σας

Πώς να καθαρίζετε, να πλένετε και να στεγνώνετε σωστά τις κουρτίνες σας Πώς να καθαρίζετε, να πλένετε και να στεγνώνετε σωστά τις κουρτίνες σας

Οι κουρτίνες εκτός από την διακοσμητική τους αξία έχουν σίγουρα και ένα λειτουργικό ρόλο στο σπίτι μας. Το προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες όπως ό ήλιος και ο αέρας αλλά και από ρύπους όπως η σκόνη και η υγρασία. Το σωστό καθάρισμα τους λοιπόν είναι επιβεβλημένο για να μην χάνουν την αίγλη τους και την διακοσμητική τους αξία.

Γιατί οι κουρτίνες λερώνουν τόσο πολύ;

Οι κουρτίνες είναι συνήθως βρόμικες και για ένα πολύ καλό λόγο. Οι κουρτίνες είναι το φράγμα ανάμεσα στο έξω περιβάλλον και τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

– Όταν τα παράθυρα σας είναι ανοικτά, οι κουρτίνες απορροφούν υγρασία έλκουν την εξωτερική σκόνη.

– Ακόμη και αν κλείσουμε τα παράθυρα, υπάρχουν σχισμές και ρεύματα αέρα. Αν μπορεί να περάσει αέρας τότε μπορούν και τα σωματίδια σκόνης.

– Οι κουρτίνες είναι επίσης τα σημεία που η σκόνη και η βρομιά από τους ανεμιστήρες ταβανιού, καταλήγει.

– Το ξεσκόνισμα και το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα επίσης αν και καθαρίζει τοπικά, διασκορπίζει τα σωματίδια σκόνη στον αέρα με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να κατακάθονται στις κουρτίνες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα γιατί είναι τόσο σημαντικό να καθαρίζετε τις κουρτίνες σας συχνά!

Γενικό ξεσκόνισμα: Προλαμβάνοντας τη βρομιά και τη λίγδα

Όσο βρόμικες και σκονισμένες μπορούν να γίνουν οι κουρτίνες σας, το πλύσιμο τους κάθε εβδομάδα θα απαιτούσε πολύ κόπο και χρόνο από μέρους σας και θα τις κατέστρεφε.

Μπορείτε, παρά ταύτα να αφαιρέσετε μεγάλο μέρος της βρωμιάς και της σκόνης από την επιφάνεια των κουρτινών σας, ξεσκονίζοντας τες ή καθαρίζοντας τες με ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα που ορίζετε τη γενική καθαριότητα του σπιτιού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ξεσκονόπανο, φτερωτό  βουρτσάκι στατικό ξεσκονόπανο, ένα νωπό μαντίλι ή ύφασμα καθώς και αντιστατικό πρόσθετο στην ηλεκτρική σκούπα σας.

Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να θυμάστε:

– Ξεκινήστε από την αρχή των κουρτινών σας συνεχίστε προς τα κάτω ώστε η σκόνη να πέφτει σε σημεία που δεν έχετε ξεσκονίσει ακόμα.

– Επικεντρωθείτε στο να καθαρίσετε τα στριφώματα και τις πτυχές μιας και το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης επικεντρώνεται σε αυτές τις περιοχές.

– Αν χρησιμοποιήσετε νωπό ύφασμα, ξεσκονίστε ή να καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα πρώτα τις κουρτίνες  ώστε να αποφύγετε το μουτζούρωμα των κουρτινών.

– Καλό είναι  να μην χρησιμοποιείτε νωπό ύφασμα σε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες.

– Είναι ευκολότερο να  αφήσετε τις κουρτίνες σας να κρέμονται όταν τις ξεσκονίζετε. Σας συνιστούμε να έχετε μία γερή ράβδο κουρτίνας που θα μπορεί να κρατήσει το επιπρόσθετο βάρος από το τέντωμα της κουρτίνα την ώρα που βάζετε σκούπα ή την ξεσκονίζετε.

– Σιγουρευτείτε πως ξεσκονίζετε ή βάζετε σκούπα και στις δύο πλευρές των κουρτινών σας. Σκόνη και υπολείμματα συλλέγονται στις πλευρές που κοιτούν προς τα παράθυρα επίσης, με αποτέλεσμα να πέφτουν στο πάτωμα σας και να δημιουργούν δυσάρεστες οσμές ή ακόμα και να δημιουργήσουν αερογενή παθογόνα και αλλεργιογόνα σωματίδια.

Καθαρίζοντας τις κουρτίνες σας με ατμό

Φορητοί καθαριστές ατμού είναι πλέον ευρέως διαθέσιμοι και αρκετά φθηνοί ώστε να μπορούν να αγοραστούν για χρήση στο σπίτι.

Πριν ωστόσο χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστή ατμού για τις κουρτίνες σας, ελέγξτε τις ταμπέλες των κουρτινών ώστε να δείτε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατμοκαθαριστή σε αυτές.

– Αν οι κουρτίνες σας μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, τότε το καθάρισμα με ατμό θα είναι ασφαλές, φυσικά θα καθάριζαν καλύτερα αν απλά τις βάζατε στο πλυντήριο.

– Αν καθαρίζετε με ατμό τις κουρτίνες μόνοι σας, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ατμοκαθαριστή σας.

– Μην αφήνετε τα παράθυρα ανοικτά όταν οι κουρτίνες στεγνώνουν. Αφήστε τες να στεγνώσουν ανενόχλητες, χωρίς να τραβάνε αερόβια σκόνη και βρομιά από έξω.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να ξεσκονίζετε και να καθαρίζετε το σπίτι αμέσως μετά τον καθαρισμό των κουρτινών σας με ατμό.

Πλένοντας τις κουρτίνες σας στο πλυντήριο

Όλες οι κουρτίνες όσο φτηνές κι αν είναι, είναι δοκιμασμένες να αντέξουν σε πολλά πλυσίματα. Ωστόσο η λογική του πλυσίματός τους κάθε εβδομάδα απλά θα τις κατέστρεφε. Κανένα ύφασμα όσο ποιοτικό κι αν είναι δεν αντέχει σε τέτοια καταπόνηση. Σε λογικά πλαίσια (εκτός εάν λερωθούν από άλλο λόγο) οι λεπτές κουρτίνες πλένονται τρεις φορές το χρόνο και τα ριντό και σχέδια μία. Αν ζείτε μέσα στην πόλη όπου υπάρχει καυσαέριο, τότε τέσσερεις και δύο αντίστοιχα. Συχνότερα πλένουμε τις κουρτίνες της κουζίνας (αέρια λαδιού από το μαγείρεμα, υδρατμοί) και του παιδικού δωματίου (μπογιές, μαρκαδόροι κ.λπ.)

Οι κουρτίνες που πλένονται στο πλυντήριο είναι οι ευκολότερες και οι φτηνότερες στο να πλυθούν. Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποια κόλπα για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνιστάται προσοχή ωστόσο μιας και ο ήλιος εξασθενεί το ύφασμα της κουρτίνας

– Ξεκρεμώντας τις κουρτίνες σας ελέγξτε σχολαστικά τις ραφές οριζόντια και κάθετα στο κάθε φύλλο. Τυχόν ξηλώματα πρέπει να επιδιορθωθούν πριν τις πλένετε.  Μην αφήνετε πάνω στις κουρτίνες τα γαντζάκια τους. Όσο κι αν επιμένουν κάποιοι να σας λένε ότι πλένονται με αυτά. Τραυματίζουν τα υφάσματα.

– Οι κουρτίνες πλένονται στο πλυντήριο πάντοτε διπλωμένες (ποτέ χύμα).  Διπλώστε και βάλτε τις κουρτίνες σε μια μεγάλη άσπρη μαξιλαροθήκη. Δέστε την με ένα σπάγκο ή κορδόνι επίσης άσπρο.

– Πάντα να καθαρίζετε τις κουρτίνες σας στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Ακόμα και αν το ύφασμα των κουρτινών σας είναι χοντρό χρησιμοποιήστε την ποιο χαμηλή δυνατή θερμοκρασία για το πλύσιμο της. Υψηλότερες από το επιτρεπτό όριο θερμοκρασίες, μπορούν να καταστρέψουν τα χρώματα και να συρρικνώσει τις ίνες της κουρτίνας σας.

– Αν οι κουρτίνες σας είναι πολύ βρόμικες, πλύνετε τες σε ζεστό νερό μόνο αν ο κατασκευαστής τους το επιτρέπει. Αλλιώς είναι καλύτερο να πλύνετε τις κουρτίνες σας σε κρύο νερό ώστε να κρατήσετε τη συρρίκνωση τους στο ελάχιστο.

– Αν οι κουρτίνες σας έχουν σκούρα χρώματα, αξίζει να επενδύσετε ένα απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο ώστε να αποτρέπει το ξεθώριασμα των χρωμάτων.

Ανεξάρτητα το χρώμα και το σχέδιο της κουρτίνας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα απορρυπαντικό που είναι σχεδιασμένο για ευαίσθητα υφάσματα.

Κουρτίνες και στεγνωτήριο

Πάντα να στεγνώνετε τις κουρτίνες σας στο ελαφρύ πρόγραμμα  με χαμηλή ή καθόλου θερμοκρασία. Μπορεί να πάρει περισσότερο, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στο να αντέξουν περισσότερο οι κουρτίνες σας.

Αν στεγνώσετε τις κουρτίνες σας με ζεστό αέρα αυτές μπορεί να ζαρώσουν, τα χρώματα τους να ξεθωριάσουν, και το υλικό τους να συρρικνωθεί. Ακόμα και αν σκέπτεστε  να κρεμάσετε τις κουρτίνες σας για να στεγνώσουν, θα πρέπει να τις βάλετε στο στεγνωτήριο για τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά. Έτσι θα αποφύγετε τις ζάρες και το σιδέρωμα.

Μην κρεμάτε τις κουρτίνες στο κουρτινόξυλο όταν είναι εντελώς βρεγμένες. Μπορεί να στάξουν στο χαλί σας ή στο πάτωμα σας, και τα στριφώματα και οι πτυχές τους θα πάρουν πολύ ώρα να στεγνώσουν και μπορεί να μουχλιάσουν.

Από την άλλη, μην στεγνώνετε τις κουρτίνες σας εξολοκλήρου στο στεγνωτήριο. Θα πρέπει να μπουν στο στεγνωτήριο μέχρι να είναι ελαφρώς νωπές, και μετά να κρεμαστούν στο κουρτινόξυλο. Το επιπλέον βάρος θα στρώσει τις κουρτίνες σας και θα κρέμονται καλύτερα.

Όσο είναι νωπή ακόμη η κουρτίνα, μην ανοίγετε παράθυρα, σκουπίζετε, ξεσκονίζετε, τινάζετε κουβέρτες και γενικά ότι μπορεί να διασπείρει σκόνη στον αέρα. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, οι νωπές κουρτίνες σας θα μαζέψουν όλη τη σκόνη και τη βρομιά από τον αέρα και λόγω τον νωπών ινών τους θα λεκιάσουν με αποτέλεσμα όλη η δουλειά που κάνατε για να την καθαρίσετε, να πάει χαμένη!

Διαβάστε επίσης