Έξυπνοι τρόποι για να μη πλένετε πολλά πιάτα το καλοκαίρι

Έξυπνοι τρόποι για να μη πλένετε πολλά πιάτα το καλοκαίρι Έξυπνοι τρόποι για να μη πλένετε πολλά πιάτα το καλοκαίρι

Το πλύσιμο των πιάτων είναι για πολλούς από τις λιγότερο αγαπημένες δουλειές του σπιτιού. Ίσως γιατί ποτέ δεν τελειώνουν. Η αλήθεια είναι πως όσο τρώτε, τόσο θα… πλένετε!

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να μειώσετε τα πιάτα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να μην χρειάζεται να έρχεστε αντιμέτωποι με ατελείωτες στοίβες που θα σας καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Μειώστε τα βρώμικα πιάτα

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά σκεφτείτε πως ο καθένας έχει διαφορετικά μέτρα και σταθμά όσον αφορά τις ικανότητές του στο νοικοκυριό. Ο συντομότερος δρόμος για να πλένετε λιγότερα πιάτα είναι να λερώνετε λιγότερα πιάτα. Πώς θα το καταφέρετε;

– Χρησιμοποιείτε ένα μόνο τηγάνι. Αν θέλετε να φτιάξετε δύο φαγητά τελειώστε με το πρώτο, καθαρίστε πρόχειρα το τηγάνι σας και ξαναχρησιμοποιήστε το για το δεύτερο.
– Ένα καλό μαχαίρι μπορεί να σας χρησιμεύσει σχεδόν στα πάντα. Δεν χρειάζεται να αλλάζετε συνέχεια μαχαίρια για να κόβετε τα φαγητά σας. Ξεκινήστε με τις στεγνές τροφές πριν κόψετε τις λιπαρές.
– Αν κόψετε ωμό κρέας πλύντε πρώτα το μαχαίρι πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.
– Αν έχετε λαχανικά που προορίζονται για μαγείρεμα στο τηγάνι παραλείψτε το μπωλ και χρησιμοποιήστε κατευθείαν το τηγάνι για το κόψιμο.
– Χρησιμοποιείτε το ίδιο ξύλο κοπής για όλες τις τροφές. Αν κόψετε ωμό κρέας ή θαλασσινά πλύντε το πριν συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
– Χρησιμοποιείτε λαδόκολλα στα ταψιά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αρκεί ένα γρήγορο πλύσιμο του ταψιού σας για να καθαρίσει στην εντέλεια και να μπει πάλι στη θέση του για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά.

Δημιουργήστε μια καλοκαιρινή πατέντα

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή του παραπάνω κανόνα με μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Αν ζείτε σε οικογένεια με πολλά μέλη, τότε «αναθέστε» στον καθένα συγκεκριμένα πιάτα και ποτήρια που θα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο καθένας θα έχει ένα ποτήρι νερού το οποίο ο ίδιος θα πλένει. Το ίδιο ισχύει για τα πιάτα και για τα μπολ. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί ενοχλητικό, αλλά πολύ γρήγορα θα δείτε ότι το πλύσιμο των πιάτων θα μειωθεί δραματικά.

Οργανωθείτε και εφαρμόστε «έξυπνο πλύσιμο»

Μερικά οργανωτικά tips θα σας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο για να πετύχετε τον στόχο σας.

– Αφήστε τα πλυμένα πιάτα να στεγνώσουν με τον αέρα. Μην χρησιμοποιείτε πετσέτες. Αντ’ αυτού προμηθευτείτε μια πιατοθήκη.
– Aφού τελειώσετε με τη χρήση του μπλέντερ, ρίξτε μέσα λίγο νερό και υγρό πιάτων και πριν το βγάλετε από την πρίζα δώστε μια τελευταία «βολή». Το μόνο που θα χρειαστεί μετά είναι ξέπλυμα για να φύγει το σαπούνι.
– Διατηρήστε στον νεροχύτη σας μια λεκάνη με νερό και σαπούνι. Αντί να βάζετε τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη βάλτε τα εκεί. Όταν τελικά τα πλύνετε, η μισή δουλειά θα έχει ήδη γίνει.

Διαβάστε επίσης