3+1 στοιχεία που πρέπει να θυμάστε στην περίοδό σας

3+1 στοιχεία που πρέπει να θυμάστε στην περίοδό σας 3+1 στοιχεία που πρέπει να θυμάστε στην περίοδό σας

Η έμμηνος ρύση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής όλων των γυναικών αφού κατά μέσο όσο διαρκεί 35-40 χρόνια στην ζωή της γυναίκας.

Από την πρώτη στιγμή που θα δει το κορίτσι το αίμα περιόδου ξεκινάει ένας ολόκληρος κύκλος που σκοπό έχει την αναπαραγωγική φάση της γυναίκας και την δημιουργία μιας νέας ζωής.

Τι πρέπει να θυμάστε πάντα για την περίοδό σας;

Αίμα περιόδου – αιμορραγία

Οι περισσότερες γυναίκες στην εφηβική ηλικία παρουσιάζουν μεγάλη αιμορραγία και δεν είναι ενήμερες πώς να την αντιμετωπίσουν, αφού πιθανότατα δεν έχουν επισκεφθεί ακόμα τον γιατρό. Όταν είναι έκδηλη μια έντονη αιμορραγία, η συνήθης πρακτική είναι η συχνή αλλαγή σερβιέτας και ταμπόν.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να μειώσει την μεγάλη ροή και την ποσότητα του αίματος. Μάλιστα ορισμένα παυσίπονα δρουν αναλόγως. Επίσης η μεγάλη ποσότητα αίματος είναι σημάδι μηνορραγίας (δηλαδή έντονης περιόδου). Μερικές φορές μπορεί να περίοδος να είναι τόσο δύσκολη που να περιορίσει τη γυναίκα ακόμα και στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η λήψη αναλγητικών χρειάζεται προσοχή

Οι γυναίκες που γνωρίζουν από προηγούμενα χρόνια ότι η περίοδος θα είναι έντονη, πρέπει να προλάβουν τα άσχημα συμπτώματα. Αυτό μερικές φορές είναι εφικτό με τη λήψη αναλγητικού πριν καν ξεκινήσει η αιμορραγία. Όταν βαριά συμπτώματα είναι ήδη σε εξέλιξη η απαλλαγή από τον πόνο θα είναι αργή. Σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η κατανάλωση υγιεινών τροφών, οι πολλές ώρες ύπνου και η τακτική άσκηση.

Μην αφήνετε την περίοδο να επηρεάζει την καθημερινότητά σας

Αν η έμμηνος ρύση είναι έντονη και ανήκετε στο ποσοστό εκείνο των γυναικών που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει αναλόγως.

«Τακτικότητα» περιόδου

Ένας φυσιολογικός κύκλος κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες, με περίοδο κάθε μήνα διαφορετική ημερομηνία από τον προηγούμενο. Επίσης αναμένεται 2-3 φορές τον χρόνο η περίοδος να μην είναι κανονική. Μπορεί να καθυστερεί, να διαρκεί πολύ λίγο, να υπάρχου μεσοπερίοδοι. Διάφορες αιτίες είναι υπεύθυνες, όπως κάποια ασθένεια, το άγχος, η απώλεια βάρους, η εγκυμοσύνη.

Ένα μία φορά η περίοδος είναι μη φυσιολογική και ακανόνιστη, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στην επόμενη περίοδο προτού ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

 

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης, Αθήνα

GynaecologistObstetrician Michael Lazanakis, Athens

https://venusmed.gr

https://venusmed.gr/en/

Διαβάστε επίσης