Το στρες των Χριστουγέννων

Το στρες των Χριστουγέννων Γιορτές και άγχος Το στρες των Χριστουγέννων

Αν νομίζετε ότι όλοι πιστεύουν στη μαγεία των Χριστουγέννων, στη λαμπερή όψη τους και το λυτρωτικό μήνυμά τους στις ψυχές των ανθρώπων… κάνετε λάθος και μάλιστα μεγάλο. Την ώρα που κάποιοι τρελαίνονται να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάζουν φωτιά στην κουζίνα τους φτιάχνοντας μετά μανίας κουραμπιέδες και μελομακάρονα, συνωστίζονται στα μαγαζιά για να αγοράσουν δώρα… κάποιοι άλλοι πέφτουν σε χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη. Βυθίζονται σε σκέψεις, που μπορεί να έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό…

Μας βομβαρδίζουν με τελειότητα

Οι γιορτές, έτσι όπως αυτές «περνούν» καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Όπου και αν γυρίσουμε το μάτι μας στην TV και κυρίως στα διαφημιστικά σποτάκια βλέπουμε οικογένειες, χάρμα οφθαλμών… μαμάδες κουκλάρες, μπαμπάδες στιλάτους έτοιμους να ξοδέψουν πολλά Ευρώ για να πάρουν το τρενάκι του κανακάρη και την μπάρμπι της μικρής πριγκίπισσας.

Όσο για τα μικρά…, μοντελάκια με προτίμηση τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια.

Η τελειότητα που παρελαύνει σε όλο της το μεγαλείο από τους δέκτες μας, κάνει κάποιους να βυθίζονται σε κατάθλιψη, μήπως και σας;

Τα ερωτήματα που βάζουμε στον εαυτό μας πολλά και βασανίζουν το μυαλουδάκι μας άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα.

«Γιατί να μην μπαίνω σ’ αυτό το εφαρμοστό φόρεμα; Γιατί να μην αντέχει η τσέπη μου ένα ταξίδι, γιατί δεν μπορώ να πάρω του μικρού το τηλεκατευθυνόμενο που τόσο θέλει;»

Δεν είναι όμως μόνο ο βομβαρδισμός της τελειότητας που μας βυθίζει σε σκέψεις.

Στις γιορτές δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται μόνοι…

Θυμούνται ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, ότι δεν έχουν φίλο/η, ή τα τελευταία Χριστούγεννα που έκαναν όλοι μαζί στο σπίτι πριν ο μπαμπάς και η μαμά χωρίσουν…

Η λύτρωση βρίσκεται στο μυαλό μας

Το στρες των ΧριστουγέννωνΤο σύνδρομο της χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης που ορισμένες φορές οδηγεί κάποιους ανθρώπους και στην απόγνωση (τάσεις αυτοκτονίας, αλκοόλ, ναρκωτικά) έχει λύση.

Και η λύση βρίσκεται στα χέρια μας ή καλύτερα στο μυαλό μας.

1. Ας είμαστε ρεαλιστές. Ωραία όσα μας λένε οι διαφημιστές στην τηλεόραση… αλλά μπορώ να χάσω δέκα κιλά από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα; Ακόμα και αν μπορούσα να το κάνω πόσο καλό θα ήταν αυτό για την υγεία μου;

2. Καταπολεμήστε τη νοσταλγία. Δεν ωφελεί σε τίποτα να σκέφτεστε τι κάνατε πέρσι, σκεφτείτε το σήμερα και επενδύστε στο αύριο.

3. Δείτε με ρεαλισμό τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Σκεφτείτε, ποιος πραγματικά χρειάζεται ένα δώρο; Δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε αν δεν μπορείτε να προσφέρετε κάτι σε όλους… Αποταμιεύστε για τα χριστουγεννιάτικα δώρα από την αρχή του χρόνου.

4. Το αλκοόλ δεν είναι αληθινή λύση αλλά προσωρινή διέξοδος στα όποια προβλήματα.

5. Αν παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με το άγχος των Χριστουγέννων, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο για βοήθεια.

 

Διαβάστε επίσης