Διατροφή πριν το γάμο

Διατροφή πριν το γάμο Διατροφή πριν το γάμο

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και οι ετοιμασίες βρίσκονται σε κορυφαίες στιγμές εργασιακού οργασμού. Είναι το διάστημα που όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και η συγκινησιακή στιγμή της πρόβας του νυφικού έφτασε. Η συγκίνηση μεγάλη, αλλά όχι λόγω της στιγμής, λόγω των κιλών που δεν έχουμε χάσει και το νυφικό, μας κάνει να φαινόμαστε σαν παραφουσκωμένη μπουμπουνιέρα.

Πανικός, επιστρατεύουμε τις καλύτερες φίλες για να μας δώσουν δίαιτες εξπρές ή στην καλύτερη περίπτωση τηλέφωνα γνωστών διαιτολόγων, ζητώντας τους απελπισμένα να χάσουμε 10 κιλά σε 2 βδομάδες !!! Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος διακρίνεται για την ανυπόμονη φύση του, αλλά μια τέτοια περίπτωση είναι ο ορισμός.

Διατροφή πριν το γάμοΧάνουμε λοιπόν με …μαγικούς τρόπους τα ανεπιθύμητα κιλά και ημιλιπόθυμη νύφη οδηγείται στην εκκλησία. Η εξαντλητική δίαιτα την έχει καταβάλλει οργανικά, αλλά η χαρά της στιγμής και οι αυξημένες ορμόνες δεν αφήνουν το σώμα να καταρρεύσει. «Βίον ανθόσπαρτον», «άντε και καλούς απογόνους», «να μη βαρεθεί ο ένας τον άλλον» και άλλες παρόμοιες ευχές διαχέονται στο χώρο. Πώς όμως να βαρεθούν ο ένας τον άλλον, αφού ο έρμος ο γαμπρός μετά εκπλήξεως διαπιστώνει ότι η γυναίκα του, 1 μήνα μετά, είναι μία άλλη από αυτή που παντρεύτηκε, αφού είναι κατά 20 κιλά βαρύτερη. Τώρα αν νομίζετε ότι τα παραλέω …σωστά το νομίζετε. Εντάξει ας είμαστε ρεαλιστές. Πώς; Διαιρέστε τα πάντα δια δύο και θα είστε μπροστά στην πραγματικότητα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που έχουμε χάσει γρήγορα, ακόμα γρηγορότερα; Διότι υπάρχει ένας χρυσός κανόνας στο χώρο της Διατροφής. Όταν στερούμε μία τροφή για ένα χρονικό διάστημα από το σώμα μας, ουσιαστικά την καθιστούμε πολυτιμότερη. Να θυμάστε ότι το σώμα μας είναι σαν ένα ελατήριο : όσο πιο πολύ το πιέζουμε, τόσο πιο πολύ εκτινάσσεται. Έτσι, όταν η μέλλουσα νύφη εφαρμόζει μία στερητική δίαιτα, μετά το ευτυχές γεγονός τρώει και μάλιστα στο υπερδιπλάσιο αυτά που στερήθηκε στο διάστημα της δίαιτας. Αποτέλεσμα; Να πυκνώνουν τα βραδινά συνέδρια του συζύγου, να αυξάνουν οι περιοδείες στην επαρχία κα.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να απαλλαγούμε σωστά από κάποια περιττά κιλά;

Κατ’αρχήν να το προγραμματίσουμε έγκαιρα. Η σύσταση είναι η απώλεια βάρους να μην ξεπερνά τα 4 κιλά το μήνα και να γίνεται με ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές μας ανάγκες, δηλαδή τις ανάγκες του σώματος σε θρεπτικά συστατικά και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής/επαγγελματικής ζωής.

Όμως η τήρηση ενός σωστού προγράμματος διατροφής δεν έχει να κάνει μόνο με την εικόνα του σώματος μα και την απώλεια βάρους. Έχει βρεθεί ότι η συμβολή της Διατροφής στην υγεία του δέρματος μας, στην ψυχική μας διάθεση, καθώς και σε διάφορα άλλα γνωσιακά χαρακτηριστικά (μνήμη, αυτοσυγκέντρωση κα) είναι βαρυσήμαντη. Με άλλα λόγια η υιοθέτηση ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, πλούσιου σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, σελήνιο κα φαίνεται να οριοθετούν το πλαίσιο εκείνο της γενικότερης προαγωγής της υγείας μας.

Στοιχηματίζω ότι καμιά μέλλουσα νύφη, την εξέχουσα μέρα δεν θα ήθελε το πρόσωπό της να μην δε λάμπει. Αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα καροτινοειδή (καρότο, σπανάκι, μπρόκολο κα) καθώς και βιταμίνες που προάγουν την καλή λειτουργία του κολλαγόνου (του συνδετικού εκείνου στοιχείου που χαρίζει τη ζωντάνια στο δέρμα μας) όπως είναι η βιταμίνη C (πιπεριά, ακτινίδιο, πορτοκάλι κα), θα πρέπει να λαμβάνονται ικανό διάστημα πριν την λαμπερή μέρα, ώστε και το πρόσωπο της νύφης να λάμπει ομοίως.

Είναι γεγονός ότι ο γάμος είναι μια μοναδική (με την δίσημη έννοια του όρου κατά τον συγγραφέα) στιγμή και δεν θα πρέπει να στιγματιστεί ως η αφετηρία μιας παχυσαρκίας. Για να συμβεί αυτό δεν θα πρέπει να αφήνουμε για την τελευταία στιγμή πράγματα ουσιαστικά όπως είναι η εικόνα του σώματος μας. Ας οργανώσουμε το χρόνο μας όσο το δυνατό καλύτερα ώστε με τη συμβολή των ειδικών να προσεγγίσουμε το ιδανικό μας βάρος, χωρίς στερήσεις και προπάντων χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της υγείας μας.

Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Info: O Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής στα Συμβουλευτικά Κέντρα Κλινικής Διαιτολογίας Διατροφής και Αδυνατίσματος nutrimed
Πηγή: Nutrimed.gr

Διαβάστε επίσης