Η συνταγή της ευτυχισμένης συμβίωσης

Η συνταγή της ευτυχισμένης συμβίωσης Η συνταγή της ευτυχισμένης συμβίωσης

Είτε είστε παντρεμένοι, είτε απλά συζείτε, μοιράζεστε τη ζωή σας και την καθημερινότητα με τον ή την σύντροφό σας. Διαβάστε εδώ μερικά μικρά μυστικά για να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή και να συμβιώνετε ευτυχισμένα.

Κάθε σχέση μεταξύ ανθρώπων δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Κάτι όμως που συχνά ξεχνάμε είναι ότι όλες οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στη σιγουριά ότι ο άλλος είναι δίπλα μας και να παρατήσουμε το μέλλον της σχέσης μας στην τύχη. Πρέπει να δουλεύουμε, να φροντίζουμε και να συντηρούμε τη σχέση μας ζωντανή. Άλλωστε η καθημερινότητα είναι για όλους δύσκολη και προκαλεί φθορά στη σχέση μας με το σύντροφό μας.

Η συνταγή της ευτυχισμένης συμβίωσηςΌλοι θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές δημιουργείται ένταση, νεύρα και τσακωμοί ανάμεσα στα ζευγάρια, πολλές φορές για πρακτικά ασήμαντους λόγους. Και αυτή η ένταση μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση μας συν του ότι επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Η κάθε σχέση είναι διαφορετική, όπως διαφορετικοί είναι και οι δύο σύντροφοι που την αποτελούν. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να ισχύουν για όλα τα ζευγάρια, όμως υπάρχουν ορισμένοι χρυσοί κανόνες που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη σχέση μας.

Κανόνας 1ος: Αγαπάτε
Αν αγαπάτε πραγματικά, δεν υπάρχει περίπτωση ο σύντροφός σας να μην το βλέπει και να μην το νιώθει. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να λυθούν τα όποια προβλήματα. Επίσης, όταν κάποιος αγαπάει πραγματικά, είναι πιο εύκολο να αφήσει στην άκρη τους εγωισμούς και να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στις ανάγκες του συντρόφου του.

Κανόνας 2ος: Σεβασμός
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώθει ότι ο σύντροφός του τον σέβεται, τον εκτιμά και αναγνωρίζει τις προσπάθειές του. Ακόμα κι αν κανείς δεν το λέει ανοικτά, ο σύντροφος νιώθει πάντα αν τον σέβεστε. Αν πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει μεταξύ των δύο σας, ίσως πρέπει να ξανασκεφθείτε τη βιωσιμότητα της σχέσης σας. Και σε κάθε περίπτωση, ποτέ μα ποτέ μην κακολογείτε τον σύντροφό σας σε τρίτους.

Κανόνας 3ος: Δεν είναι παιχνίδι δύναμης
Σε μία σωστή σχέση δεν υπάρχουν αφεντικά αλλά δύο άνθρωποι που μοιράζονται στα ίσα όλες τις ευθύνες αλλά και όλες τις χαρές της συμβίωσής τους. Αν κάποιος από τους δύο νιώθει ότι εκείνος έχει πάντα δίκιο και ο άλλος πάντα άδικο, υποτιμά τον σύντροφό του. Αποφεύγετε, ακόμη κι όταν έχετε δίκιο, να επιπλήττετε τον σύντροφό σας και αποφύγετε τα κηρύγματα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε εσείς πάντα την τελευταία λέξη. Αν κάνατε λάθος, μην φοβάστε να το παραδεχθείτε και να ζητήσετε τη γνώμη και του συντρόφου σας, θα νιώσει ότι εκτιμάτε τη γνώμη του και την κρίση του. Αφήστε που μπορεί να περνάει τελικά το δικό σας και ο άλλος να νιώθει ότι πέρασε το δικό του. Η σχέση δεν είναι παιχνίδι δύναμης, είναι μοίρασμα.

Κανόνας 4ος: Αλήθεια
Η ειλικρίνεια είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μίας σχέσης. Τα ψέματα και τα μυστικά απομακρύνουν το ζευγάρι και το κάνουν μάλλον απίθανο μία τέτοια σχέση να έχει διάρκεια. Και βέβαια η απιστία είναι απαγορευμένο φρούτο για όσους πραγματικά αγαπούν και σέβονται τον σύντροφό τους. Η απιστία τις περισσότερες φορές είναι καταλυτικός παράγοντας για μία σχέση.

Κανόνας 5ος: Υποσχέσεις
Μην υπόσχεστε στο σύντροφό σας πράγματα που δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Αποφύγετε να δίνετε υποσχέσεις αν δεν μπορείτε να τις τηρήσετε ή αν δώσετε κάποια υπόσχεση κάντε κάθε προσπάθεια να την πραγματοποιήσετε. Αν τηρείτε όσα τάζετε, ο σύντροφός σας θα σας εμπιστεύεται.

Κανόνας 6ος: Αφιερώστε την αναγκαία προσοχή
Ακόμη κι αν βλέπετε το αγαπημένο σας σήριαλ, ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή η ομάδα σας βάζει γκολ, μην παραμελείτε το σύντροφό σας. Αν σας μιλάει εκείνη τη στιγμή, αφήστε την τηλεόραση και κοιτάξτε τον. Και ποτέ μην απαντάτε με «ναι, όχι, θα δούμε» αν δεν έχετε ακούσει τι ακριβώς σας ρώτησε ο σύντροφός σας. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Επίσης, όταν κουβεντιάζετε με το σύντροφό σας, προσπαθείτε να μην τον διακόπτετε αλλά να ακούτε με προσοχή αυτά που σας λέει πριν απαντήσετε.

Κανόνας 7ος: Ανόητα πειράγματα
Μπορεί εσάς να σας αρέσει να αποκαλείτε την καλή σας «χοντρούλα μου» ή «ζουμπουρλούδικό μου», αλλά εκείνη το σιχαίνεται κι ας ξέρει ότι κάνετε πλάκα. Αν εντοπίσετε ότι κάτι που λέτε για να πειράξετε το σύντροφό σας, τον ενοχλεί, κόψτε το μαχαίρι. Μπορεί να μην σας φαίνεται και τόσο σημαντικό, αλλά με τον καιρό αυτά τα «αστειάκια» ρίχνουν την αυτοπεποίθηση του συντρόφου σας.

Κανόνας 8ος: Στήριξη
Μπορεί ο σύντροφός σας να έχει γίνει ανυπόφορος τον τελευταίο καιρό γιατί περνάει μεγάλη ένταση στη δουλειά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, σκεφτείτε ότι είναι κάτι προσωρινό και υποστηρίξτε τον άνθρωπό σας. Κάντε υπομονή και αν τα βρείτε σκούρα, ζητήστε του να σας πει εκείνος τι θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει. Ότι σας πει, ακολουθήστε το κατά γράμμα! Όταν όλα ξαναγίνουν φυσιολογικά, σίγουρα θα σας ανταμείψει με την αγάπη του και θα έχετε κερδίσει και πόντους επειδή τον στηρίξατε.

Κανόνας 9ος: Το σεξ
Μην αφήνετε το σεξ να πάρει την κάτω βόλτα. Ζωντανέψτε την κρεβατοκάμαρά σας με όποιο τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε. Επίσης, αν ο ένας από τους δύο συντρόφους δείχνει να έχει μεγαλύτερη επιθυμία από ότι ο άλλος σύντροφος, ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα και αν χρειάζεται ζητήστε επαγγελματική βοήθεια πριν ο απογοητευμένος σύντροφος αναζητήσει επιβεβαίωση και σεξουαλική ικανοποίηση αλλού.

Κανόνας 10ος: Μαλώσατε; 
Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν και όλοι μας κάποιες στιγμές θυμώνουμε με το σύντροφό μας. Μην κρατάτε το θυμό μέσα σας. Αν κάτι σας ενοχλεί, συζητήστε το με την πρώτη ευκαιρία. Ο θυμός που μαζεύεται μέσα μας έχει την τάση να διογκώνεται και να δημιουργεί μία μόνιμη απογοήτευση που συχνά οδηγεί στη διάλυση της σχέσης. Όταν καυγαδίζετε θυμηθείτε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα νικήσει, ο σκοπός είναι να λυθεί το πρόβλημα και νικητής να είναι η σχέση σας.

Κανόνας 11ος: Αξιοπρέπεια
Ακόμη κι όταν τσακώνεστε, κάντε το πολιτισμένα, με αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Ποτέ μα ποτέ μην παρασύρεστε από το θυμό σας και πριν ανοίξετε το στόμα σας χρησιμοποιήστε το μυαλό σας. Προσέξτε πολύ να μην χρησιμοποιήσετε «κοσμητικά» επίθετα που ούτε εσείς θα θέλατε να σας λένε.

Κανόνας 12ος: Οι τρίτοι
Μην αφήνετε γονείς, πεθερικά, αδέλφια και φίλους να επεμβαίνουν στη ζωή των δύο σας. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα, μην τους πείτε τι συμβαίνει πριν εσείς να καταλήξετε σε μία κοινή απόφαση. Έτσι δεν τους αφήνετε το περιθώριο να επηρεάσουν εσάς ή τον σύντροφό σας. Μην ξεχνάτε ότι οι «απ΄έξω» μπορεί να βλέπουν το θέμα διαφορετικά ή να μην τρέφουν και τόσο αγνά και αλτρουϊστικά αισθήματα για εσάς ή για εκείνον. Άρα μη θεωρείτε δεδομένο ότι οι συμβουλές και οι παραινέσεις τους είναι πάντα για το καλό σας.

Κανόνας 13ος: Ευγένεια
Να είστε πάντα ευγενικοί με το ταίρι σας. Να θυμάστε πάντα ότι ο άλλος είναι εκεί μαζί σας επειδή σας αγαπάει και περνάει καλά. Αν αυτό αλλάξει, δεν θα έχει λόγο να μείνει δίπλα σας. Ειδικά αν είστε από τους «αυταρχικούς» τύπους, προσέξτε πολύ γιατί ο σύντροφός σας δεν είναι ούτε υπάλληλος, ούτε υπηρέτης σας.

Κανόνας 14ος: Μιλήστε
Μη χάνετε την επαφή σας με το σύντροφό σας. Μέσα στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας είναι δύσκολο κανείς να κρατήσει ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας. Προσπαθήστε κάθε μέρα να περνάτε λίγο χρόνο με το σύντροφό σας, μόνοι οι δύο σας, χωρίς τηλεόραση, και να μιλήσετε. Μην ξεχνάτε να μιλάτε όσο πιο συχνά μπορείτε για τα κοινά σας όνειρα και τους κοινούς σας στόχους.

Κανόνας 15ος: Συγνώμη
Μην διστάζετε να ζητήσετε συγνώμη αν κάνατε κάτι λάθος. Είναι καλύτερα να το παραδεχθείτε παρά να προσπαθήσετε να το αγνοήσετε. Επίσης, μάθετε να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο για τα λάθη του.

Κανόνας 16ος: Γελάστε
Βρείτε πάντα κάποια αφορμή για να γελάσετε παρέα με το σύντροφό σας. Το γέλιο βελτιώνει τη διάθεση και των δύο σας και μπορεί εύκολα να αποφορτίσει και τους δύο από το άγχος της ημέρας ή από ένα πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε.

Όλοι κάνουμε λάθη στις σχέσεις μας και όλες οι σχέσεις περνούν δύσκολες στιγμές. Το μυστικό είναι κάθε λάθος που έχουμε κάνει, να το εντοπίζουμε και να προσπαθούμε να μην το επαναλάβουμε.

Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων χρειάζονται δουλειά και προσπάθεια. Όμως αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια αφού όλοι μας αναζητούμε το ίδιο πράγμα, την ευτυχία στη σχέση μας!

Μαίρη Υφαντή

Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης