Ευρυαγγείες και Κιρσοί: Ερμηνεία και θεραπευτικές επιλογές

Ευρυαγγείες και Κιρσοί: Ερμηνεία και θεραπευτικές επιλογές Ευρυαγγείες και Κιρσοί: Ερμηνεία και θεραπευτικές επιλογές

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι διογκωμένες φλέβες που είναι ορατές στο δέρμα, κυρίως μετά από ορθοστασία ή πολύωρη καθιστική θέση. Πρόκειται για παθολογικές φλέβες που φουσκώνουν από το αίμα που λιμνάζει μέσα σε αυτές, αφού δεν μπορεί να προωθηθεί από το πόδι προς τον κορμό.

Η αδυναμία προώθησης οφείλεται σε προβληματικά φλεβικά τμήματα, τα οποία στην όρθια θέση θα έπρεπε να εμποδίζουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πόδια με τις ειδικές βαλβίδες που διαθέτουν. Όταν η δύναμη της βαρύτητας υπερνικά τις “αδύναμες” φλεβικές βαλβίδες το αίμα μένει μέσα στις φλέβες και έτσι αυτές διογκώνονται.

Η παρουσία των κιρσών μπορεί να συνοδεύεται από ιατρικές επιπλοκές.

Οι ευρυαγγείες είναι μικρότερες, κόκκινες ή μοβ φλέβες που είναι ορατές κάτω από το δέρμα αλλά δεν φουσκώνουν. Συνήθως εντοπίζονται στα πόδια και το πρόσωπο. Αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα, χωρίς ιατρικές επιπλοκές.

Αιτίες εμφάνισης των ευρυαγγειών και των κιρσών

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί αναπτύσσονται συχνότερα στις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες πάσχουν σε μεγάλο ποσοστό από φλεβικές νόσους ενώ αυξάνεται η συχνότητα με την ηλικία. Εκτιμάται ότι το 30% έως 60% των ενηλίκων έχει κιρσούς ή ευρυαγγείες. Οι συνηθέστερες αιτίες κιρσών και ευρυαγγειών είναι:

– Κληρονομικότητα
– Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν ορθοστασία, όπως νοσοκόμες, κομμωτές, δάσκαλοι κλπ
– Παχυσαρκία
– Ορμονικές επιδράσεις της εγκυμοσύνης, της εφηβείας και της εμμηνόπαυσης
– Η χρήση αντισυλληπτικών σκευασμάτων (ορμόνες)
– Εμμηνόπαυση
– Ιστορικό θρομβώσεων
– Συνθήκες που προκαλούν αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα, όπως όγκοι, δυσκοιλιότητα
– Άλλες, λιγότερο συχνές αιτίες, περιλαμβάνουν:
– Τραυματισμούς
– Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση φλεβών
– Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά ενοχλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας, πέραν της αντιαισθητικής εμφάνισης του δέρματος, είναι το πρήξιμο των ποδιών, ο πόνος και οι κράμπες, κυρίως κατά το τέλος της ημέρας, καθώς και μετά από ορθοστασία ή αρκετή ώρα σε καθιστική θέση. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, καύσος, μούδιασμα ή βάρος στα πόδια. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν ανυψώνοντας τα πόδια ή φορώντας ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Στις γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών του εμμηνορροϊκού κύκλου ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, σε πιο προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα είναι εντονότερα, ενώ το δέρμα μπορεί να εμφανίσει αλλοιώσεις και έλκη (πληγές) ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου. Σπάνια, το λιμνάζον αίμα στους κιρσούς μπορεί να πήξει και να δημιουργήσει μια κατάσταση που ονομάζεται θρομβοφλεβίτιδα. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί από αγγειοχειρουργό και να δοθεί αντιπηκτική αγωγή. Ο κίνδυνος που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο θρόμβος που υπάρχει μέσα στη φλέβα, να φύγει προς τον πνεύμονα και να συμβεί μια επικίνδυνη επιπλοκή στον ασθενή που ονομάζεται “πνευμονική εμβολή”.

Επιλογές θεραπείας για τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς:

Σκληροθεραπεία

Πρόκειται για την έγχυση ειδικού φαρμάκου μέσα στη φλέβα προκαλώντας την καταστροφή της φλέβας σταδιακά μέσα σε 3 έως 6 εβδομάδες. Η διαδικασία γίνεται σε συνεδρίες σε περιβάλλον ιατρείου.

Θεραπεία με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες

Η θεραπεία με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες εφαρμόζεται σε μικρής διαμέτρου ευρυαγγείες αφού πρώτα αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι μεγαλύτερες ευρυαγγείες με σκληροθεραπεία.

Κιρσοί

Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση 

Οι παλιά τεχνική του ανοιχτού χειρουργείου για τη θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας μέσα από τομές. Αυτή η τεχνική ονομάζεται “σαφηνεκτομή”. Λόγω των πολλών μειονεκτημάτων σε σχέση με τις μοντέρνες τεχνικές η τεχνική αυτή έχει εγκαταλειφθεί.

Ενδοαυλικό Laser

Το ενδοαυλικό Laser είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών με τα καλύτερα στατιστικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Λόγω των σύγχρονων τρόπων χαρτογράφησης και απεικόνισης των φλεβών μπορούμε πλέον να επέμβουμε σε όποια φλέβα ανεπαρκεί με απόλυτη ακρίβεια μέσα από μόνο μία μικρή τρύπα η οποία είναι τόσο λεπτή που δε χρειάζεται καν ράμμα. Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει, να σιτιστεί και να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Κόλλα

Η κόλλα είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της οποίας τα αποτελέσματα δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου. Ευελπιστούμε να έχουμε θετικά νέα τα επόμενα χρόνια.

Νικόλαος Τσεκούρας
MD, ECFMG, PhD – Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Info: O Νικόλαος Τσεκούρας, είναι Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, MD, ECFMG, PhD
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

Πηγή: http://www.dr-tsekouras.gr/

Διαβάστε επίσης