Πώς να δείχνετε απασχολημένοι στη δουλειά

Πώς να δείχνετε απασχολημένοι στη δουλειά Πώς να δείχνετε απασχολημένοι στη δουλειά

Το να μη δείχνει κάποιος απασχολημένος την ώρα που βρίσκεται στη δουλειά του, μπορεί να τον βάλει σε μπελάδες, ακόμα κι αν πραγματικά δεν υπάρχει δουλειά να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Αντιθέτως το να δείχνουμε απασχολημένοι, μας δίνει την ευκαιρία να δουλέψουμε με τον δικό μας ρυθμό.

Είναι ουσιαστικά πιο αποδοτικό να δουλεύουμε με τον δικό μας ρυθμό, να κάνουμε μικρά διαλείμματα για να αποφορτίσουμε το μυαλό μας και να του επιτρέψουμε να δουλέψει δημιουργικά. Το πιθανότερο είναι όμως, η εικόνα που θέλει να βλέπει το αφεντικό σας είναι να πνίγεστε στη δουλειά και να μην προλαβαίνετε. Το να είστε όμως απασχολημένοι δεν σημαίνει ότι είστε και παραγωγικοί. Σκοπός είναι να αποφορτιστείτε από όσο περισσότερα πράγματα γίνεται, για να μπορέσετε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Βέβαια… το με τι σκοπό θα χρησιμοποιήσει κανείς αυτές τις συμβουλές αυτό είναι στη δική του ευχέρεια.

Τι εικόνα δείχνει το γραφείο μας

Πολλά στοιβαγμένα έγγραφα και φάκελοι δίνουν την εντύπωση της πολλής δουλειάς, το ίδιο και το bluetooth στο αυτί σας που αφήνει το υπονοούμενο ότι δέχεστε πολλά τηλεφωνήματα αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε τα χέρια σας για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή. Ο υπολογιστής σας επίσης πρέπει να δίνει την εντύπωση της πολλής δουλειάς. Μπορείτε να έχετε μόνιμα ανοιχτό και εμφανές ένα αρχείο excel, το επαγγελματικό σας e-mail και γενικά όσα προγράμματα σχετίζονται με τη δουλειά σας και αν είναι δυνατόν μια δεύτερη οθόνη.

Ένα ακόμα τρικ είναι να ανοίξετε όλα αυτά τα προγράμματα που αναφέραμε παραπάνω, να κάνετε Print Sreen και να χρησιμοποιήσετε την εικόνα σαν επιφάνεια εργασίας. Προσοχή όμως να μην έχετε εικονίδια επάνω στα παράθυρα και προδοθείτε. Αντίστοιχα μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση ενός προγράμματος και να κάνετε Print Screen το παράθυρο της εγκατάστασης, έτσι όταν λείπετε από τον υπολογιστή, πολλοί θα υποθέσουν ότι περιμένετε να τελειώσει η εγκατάσταση που κάνετε.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο. Το να κρατάτε συνεχώς το ποντίκι μπορεί να παραπέμψει στο ότι σερφάρετε στο Ίντερνετ και χαζεύετε… και δεν το θέλουμε αυτό! Επίσης είναι μια γνώση που θα σας φανεί χρήσιμη. Θα κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, καθώς θα δουλεύετε πιο γρήγορα, γιατί θα χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια. Επιπλέον, το να κρατάτε ένα στυλό στο χέρι σας, ακόμα κι όταν σερφάρετε στο Ίντερνετ, αφήνει την εντύπωση ότι κρατάτε σημειώσεις. Συνοδεύστε το με ένα σημειωματάριο και φυσικά τα κλασσικά χαρτάκια post-it που μπορείτε να κολλήσετε, όσο περισσότερα γίνεται, πάνω σε φακέλους, έγγραφα και στον ίδιο τον υπολογιστή. Γράψτε επάνω ένα e-mail ή κάτι απροσδιόριστο, π.χ. «σελ. 23» ή «αρχείο etairia.pdf» και δεν πρόκειται κανείς να ρωτήσει.

Πρόσθετα και εφαρμογές στις υπηρεσίες σας

Ψάχνοντας λίγο στο Ίντερνετ θα βρείτε διάφορα πρόσθετα για τους browser που αποκρύπτουν τα πολλά γραφικά και τις διαφημίσεις, κάνοντας έτσι τον υπολογιστή σας να δείχνει πιο «σοβαρός» και «επαγγελματικός», αλλά επίσης βοηθούν κι εσάς να συγκεντρωθείτε καλύτερα, γιατί λιγότερα πράγματα σας αποσπούν την προσοχή. Αν σας συμβαίνει συχνά να ξεκινάτε να ψάξετε την ορθογραφία μιας λέξης στον υπολογιστή και να καταλήγετε να διαβάζετε κάτι όπως: «Πως να ανακαινίσετε μια καρέκλα σε 10 εύκολα βήματα» τότε αυτά τα πρόσθετα θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα.

Μετά είναι οι εφαρμογές που στα αγγλικά θα τις βρείτε συνήθως ως «Boss Key applications». Αυτό που κάνουν είναι να κρύβουν, με κάποια συντόμευση στο πληκτρολόγιο, τα προγράμματα που δεν θέλετε να φαίνονται και να εμφανίζουν αυτά που σχετίζονται με τη δουλειά σας.

Για να αποφεύγετε τους ενοχλητικούς συναδέλφους

Όλοι έχουμε κατά καιρούς γνωρίσει τέτοιους. Μπορεί εσείς να θέλετε να δουλέψετε κι εκείνοι όχι, μπορεί να θέλετε απλώς να τους αποφύγετε γιατί δεν σας αρέσει η παρέα τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το κάνετε διακριτικά για να μη δημιουργήσετε προστριβές.

Για παράδειγμα, όταν περπατάτε στους διαδρόμους να κουβαλάτε πάντοτε έναν ή περισσότερους φακέλους γιατί ενισχύει την εντύπωση ότι κάτι σημαντικό κάνετε και δεν τριγυρνάτε άσκοπα, άρα μειώνονται και οι πιθανότητες να σας σταματήσει κάποιος για ψιλοκουβέντα. Όταν κάποιος που δεν θέλετε έρχεται στο γραφείο σας, αποφύγετε την οπτική επαφή και χρησιμοποιείστε τη γλώσσα του σώματος για να του δείξετε ότι είστε απασχλημένος. Δηλαδή μη γυρίζετε προς το μέρος του και γενικά κάντε σαν να μην είναι εκεί. Βάλτε επίσης τον αριθμό του γραφείου σας στις ταχείες κλήσεις στο κινητό σας κι έτσι όταν κάποιος δεν λέει να φύγει με τίποτα προσποιηθείτε ένα εργασιακό τηλεφώνημα.

Εναλλακτικά διώξτε όσους έρχονται για κουβέντα, αναθέτοντάς τους δουλειές. Έτσι και την κουβέντα γλιτώνετε και θα το σκεφτούν διπλά να ξαναπεράσουν όταν δεν θα έχουν δουλειά. Από την άλλη, με αυτή την πρακτική ενισχύεται η εικόνα ότι δεν προλαβαίνετε. Κι αν σας αιφνιδιάσουν (για παράδειγμα στο διάλειμμα σας) και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δουλειά ως δικαιολογία τότε γυρίστε τη συζήτηση σε ένα θέμα που ξέρετε ότι δεν αρέσει στον συνομιλητή σας ή ακόμα καλύτερα σε κάποιο που γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει και θα τον δείτε να φεύγει οικειοθελώς.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κόλπα θα δίνετε την εντύπωση πως τίποτε άλλο δεν χωρά στο πρόγραμμά σας κι έτσι θα αποφύγετε ουσιαστικά την υπερφόρτωση εργασίας. Εφ’ όσον δείχνετε ήδη αρκετά απασχολημένοι το αφεντικό σας δεν θα σας δώσει (πολύ) έξτρα δουλειά κι έτσι δεν θα χρειαστεί να τρέχετε 3-4 θέματα ταυτόχρονα. Σκοπός είναι να πετύχουμε πιο ποιοτικά αποτελέσματα χωρίς άγχος και να κρατήσουμε και το αφεντικό ευχαριστημένο.

Επιπλέον να έχετε κατά νου ότι το να δουλέψουμε για λίγο σε ένα διαφορετικό project βοηθά πολλές φορές να ξεμπλοκάρουμε. Ενώ, μικρά διαλείμματα για να κάνουμε κάτι αναζωογονητικό, μας προσφέρουν ενέργεια αλλά και όρεξη να δώσουμε πάλι τον καλύτερο εαυτό μας. Αν μάλιστα καθώς το κάνουμε αυτό φαίνεται ότι πνιγόμαστε στη δουλειά, τότε όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Να θυμάστε όμως, πως αν σας πάρουν χαμπάρι, κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει στις αγνές σας προθέσεις γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε τα τρικ που μάθατε με φειδώ.

 

Διαβάστε επίσης