Συμβουλές μαγειρέματος

Συμβουλές μαγειρικής Συμβουλές μαγειρέματος

Η μαγειρική έχει πολλά μυστικά που τα μαθαίνει κανείς κυρίως με την εξάσκηση. Το βασικότερο είναι η καλή οργάνωση και η καλή διάθεση. Φυσικά υπάρχουν πάντα απλές μικρές απλές οδηγίες που κάνουν την ζωή μας στο μαγείρεμα πιο εύκολη.

Γενικές οδηγίες

Ετοιμάστε αυτά που θα χρειαστείτε πριν ξεκινήσετε. Αυτό κάνουν οι επαγγελματίες. Έτσι θα απλοποιήσετε τη διαδικασία καθώς προσπαθείτε να συνθέσετε τα υλικά.

Αγοράστε ένα μηχάνημα για να κάνετε πουρέ πατάτας. Είναι σπουδαίο εργαλείο για την κουζίνα, κοστίζει λίγα χρήματα και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον απαλό και αφράτο πουρέ πατάτας.

Συμβουλές μαγειρέματοςΦροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας ένα ειδικό μεταλλικό κάδο με τρύπες, κατάλληλο να κάθεται σχεδόν στις περισσότερες μεγάλες κατσαρόλες σας, ώστε να ετοιμάζετε εύκολα τα λαχανικά σας στον ατμό. Προσέξτε να μην ψήσετε πολύ το μπρόκολο, θέλετε να είναι τραγανό αλλά τρυφερό.

Επενδύστε σε ένα ειδικό στραγγιστήρι για λαχανικά (salad spinner). Είναι φθηνά και άψογα στη δουλειά τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το κακοστραγγισμένο μαρούλι ή λάχανο, που πολύ εύκολα θα νερουλιάσουν την αγαπημένη σας σως. Και μιλώντας για λαχανικά, μπορεί να έχετε συνηθίσει στο λευκό λάχανο αλλά δοκιμάστε φύλλα κόκκινου ή πράσινου λάχανου για λίγη ποικιλία. Θα εκπλαγείτε από το χρώμα και τη γεύση τους.

Ποτέ μη μαγειρεύετε με ένα κρασί που δεν θα πίνατε! Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια κουταλιά σούπας από φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου με ένα κουταλάκι του γλυκού ξερό, αν και το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο. Δοκιμάστε ένα σπρέι ελαιόλαδου για να καλύψετε τον πάτο του τηγανιού όπου θα σοτάρετε.

Οποιεσδήποτε μαύρες ελιές που έχουν τοποθετηθεί σε άλμη για λίγο καιρό, μπορούν να αντικαταστήσουν τις ελιές «Καλαμών», αλλά αν δεν έχετε αφαιρέσει το κουκούτσι τους όταν τις μαγειρέψετε, φροντίστε να προειδοποιήσετε τους καλεσμένους σας για να μη σπάσουν κάποιο δόντι τους.

Για να ψήσετε σκόρδο, ραντίστε το βολβό με λίγο ελαιόλαδο και λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου μία ώρα.

Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χεριού για να πολτοποιήσετε τη σούπα που μόλις ετοιμάσατε. Είναι πολύ ευκολότερη διαδικασία, από το να μεταφέρετε τη σούπα στο μπλέντερ.

Τα μανιτάρια πρέπει να καθαρίζονται με ένα νοτισμένο πανί και να μην πλένονται κάτω από τη βρύση, γιατί είναι σαν σφουγγάρια και θα απορροφήσουν το νερό, ενώ ταυτόχρονα θα χάσουν τη γεύση τους.

Βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι σαν έχει το σωστό μέγεθος για την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε και είναι τοποθετημένο στο κατάλληλου μεγέθους μάτι της κουζίνας.

Όταν σοτάρετε, μην πετάτε τους χυμούς και τα υπολείμματα του τηγανιού. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε σάλτσες που θα έχουν ιδιαίτερη νοστιμιά. Αυτοί οι χυμοί ξεκολλάνε εύκολα από το τηγάνι, αν προσθέσετε 2-3 κουταλιές νερό ή κρασί στο τέλος, ενόσω είναι ακόμα χλιαρό το σκεύος.

Τα πράσα είναι δύσκολο να καθαριστούν από τη σκόνη και τις λάσπες. Γι’ αυτό καθαρίστε πρώτα το εξωτερικό φύλλο τους, μετά κόψτε τα περίπου στη μέση (στο σημείο που τελειώνει το άσπρο και αρχίζει το πράσινο φύλλο), βουτήξτε τα σε παγωμένο νερό και στραγγίστε τα σε ένα σουρωτήρι.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε καρότα αντί για ζάχαρη, για να γλυκάνετε τις σάλτσες σας.

Για να θρυμματίσετε κόκκους πιπεριού: Μια καλή ιδέα είναι να βάλετε τους σπόρους σε μια πάνινη θήκη που κλείνει και να τους χτυπήσετε με ένα σφυρί. Είναι θορυβώδες αλλά λειτουργεί. Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μύλο για το πιπέρι, αφού πρώτα το ρυθμίσετε στη μικρή κλίμακα.

Όταν αγοράζετε λάχανο, κοιτάξτε για κεφάλια που είναι βαρύτερα από τον όγκο τους και έχουν κριτσανιστά φύλλα.

Οδηγίες ψησίματος:

Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας είναι αρκετά ζεστός πριν ξεκινήσετε.

Ψήστε το κρέας και τα λαχανικά σε απόσταση περίπου 10εκ. από την πηγή θερμότητας και το κοτόπουλο σε απόσταση περίπου 15-20εκ.

Για να προσδώσετε περισσότερο άρωμα, δοκιμάστε να προσθέσετε χοντροκομμένα κομμάτια από ραδίκια και άλλα άγρια χόρτα που προηγουμένως έχετε μουλιάσει.

Σιγουρευτείτε ότι η κουζίνα είναι καθαρή πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.

Για να μην σας κολλήσει αυτό που θα ψήσετε, αλείψτε ελαφρά με πινέλο ή σπρέι τη σχάρα ψησίματος.

Αν η ψησταριά σας έχει καπάκι, κλείστε το για να επιτρέψετε στον ατμό να προσθέσει το άρωμά του.

Για να μην στεγνώσουν τα πουλερικά και να κρατήσουν τους χυμούς τους, ψήστε με τα κόκαλα και αλείφετε με το ζουμί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μαύρο κρέας των πουλερικών χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο από το άσπρο γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε νωρίτερα.

Πρώτα καψαλίστε το δέρμα του κοτόπουλου.

Όταν χρησιμοποιείτε ψησταριά για να μαγειρέψετε μπριζόλες, προθερμάνετε μέχρι να είναι πολύ ζεστή. Αυτό θα ξεροψήσει το εξωτερικό της μπριζόλας και θα κρατήσει τους χυμούς μέσα.

Μη χρησιμοποιείτε πιρούνι για να γυρίζετε τις μπριζόλες αλλά μια ειδική τσιμπίδα ή μια σπάτουλα, για να αποφύγετε να φύγουν οι χυμοί.

Ψητές πατάτες: Συνταγή

Καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα αμύλου …. αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής θα δώσει μια πιο ανάλαφρη αίσθηση στις ψητές σας πατάτες.

Καθαρίζουμε και κόβουμε στη μέση ή τις αφήνουμε ολόκληρες αν είναι μικρές.
Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, να βράσουν για 6΄-7΄λεπτά και σουρώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Λαδώνουμε πυρέξ ή ταψάκι ανάλογο με την ποσότητα που βράσαμε, τοποθετούμε μία μία τις βρασμένες πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε για 30΄λεπτά, χωρίς να τις αναποδογυρίσουμε.
Σ’ ένα μπολ βάζουμε φυλλαράκια από ένα φρέσκο κλαδάκι δεντρολίβανου και 4-5 σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους. Τα ραντίζουμε με ξίδι και ελαιόλαδο. Ανακατώνουμε καλά.
Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο. Πιέζουμε απαλά τις πατάτες με πλατιά κουτάλα ή σπάτουλα για να πλατύνουν, αλλά να μην λιώσουν ούτε να διαλυθούν.
Απλώνουμε το μίγμα των μυρωδικών επάνω στις πατάτες και ξαναψήνουμε για άλλα 30΄λεπτά.
Να έχετε κατά νου ότι η απαλή πίεση και τα μυρωδικά στη μέση του ψησίματος συμβάλουν στην απογείωση της συνταγής.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά αρωματικά όπως: θυμάρι με σκόρδο, φασκόμηλο με ξύσμα πορτοκαλιού, ρίγανη με δυόσμο κλπ.

Συμβουλές συντήρησης

Διαλέξτε πατάτες που έχουν λεία φλούδα και καθόλου βλαστούς. Αποφύγετε αυτές με ζαρωμένη φλούδα ή μαλακά σημεία.

Αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε ένα δροσερό σκοτεινό σημείο και μακριά από τα κρεμμύδια.

Και μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες ούτε να τις φυλάγετε για μήνες. Τα σχέδιά σας πρέπει να είναι για μερικές εβδομάδες.

Για να μην πρασινίζουν οι πατάτες σας, αρκεί να προσθέσετε ένα μήλο, σε οποιαδήποτε ποσότητα από πατάτες κι αν έχετε. Δεν θα αποφύγετε το φύτρωμα αλλά δεν πρόκειται να γίνουν πράσινες ακόμα κι αν τις κρατήσετε ένα χρόνο.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης