Πώς να καθαρίσετε και να προετοιμάσετε πουλερικά

Πώς να καθαρίσετε και να προετοιμάσετε πουλερικά Οδηγός ασφάλειας Πώς να καθαρίσετε και να προετοιμάσετε πουλερικά

Αν δεν πρόκειται να μαγειρέψετε τα πουλερικά την ώρα που τα φέρνετε σπίτι από το κατάστημα, βάλτε τα αμέσως στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστείτε.

Πλύντε καλά τα χέρια σας με χλιαρό νερό και σαπούνι πριν αρχίσετε να ετοιμάζετε τα πουλερικά και ξαναπλύντε τα καλά όταν τελειώσετε (ισχύει για κάθε ωμή τροφή).

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κρέατος, αφαιρέστε το παραπανίσιο λίπος και δέρμα. Με τα χέρια σας αφαιρέστε το συκώτι και την καρδιά. Σε ένα πιατάκι καφέ, βάλτε ένα μικρό βαμβακάκι με οινόπνευμα και ανάψτε το. Περάστε πάνω από τη φλόγα το κοτόπουλο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις φτερούγες και τα πόδια. Η φλόγα θα κάψει τυχόν τρίχες και νεύρα από τα πούπουλα. Πλύντε καλά το πουλερικό κάτω από τη βρύση και αφήστε το να στραγγίξει σε σουρωτήρι ή σκουπίστε το πολύ νερό με χαρτί κουζίνας.

Αν κάνετε γεμιστό πουλερικό, μπορείτε να κλείσετε το άνοιγμα περνώντας οδοντογλυφίδες στις δύο πλευρές του ανοίγματος. Βάλτε τις οδοντογλυφίδες σε στυλ σταυροβελονιάς ώστε η μία οδοντογλυφίδα να συγκρατεί την άλλη στη θέση της. Πριν το βάλετε στο φούρνο, απλώστε λάδι ή βούτυρο με ένα πινελάκι και αλατοπιπερώστε.

Αν μαγειρεύετε για μωρά ή ηλικιωμένους, κρατήστε τους τα μπουτάκια. Είναι το πιο τρυφερό κομμάτι των πουλερικών (κυρίως στο κοτόπουλο).

Πλύντε καλά τα σύνεργα που χρησιμοποιήσατε και κάθε επιφάνεια που ήρθε σε επαφή με το ωμό πουλερικό (π.χ. ξύλο κοπής).

 

Διαβάστε επίσης